Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az asztma ismertetése, kezelése

Az asztma ismertetése, kezelése

Az allergia szerzett betegség, ami az immunrendszer válasza egy olyan anyagra, amivel egyszer már kapcsolatban voltunk!
Általában kisebb tünetekkel kezdődik de ha nem kezeljük időben akkor hatalmas méreteket ölthet. Fontos a kezelése, hiszen ezzel biztosítjuk a tünetmentességet, és
meggátoljuk az allergia súlyosbodását. Az immunrendszer egy nagyon fontos feladatra hivatott a szervezetben, méghozzá a káros külső hatásokkal szembeni védelemre. Ha az immunrendszerünk meghibásodik, akkor bekövetkezik az allergia.
A leggyakoribb jelensége az asztma, ez az egyik legsúlyosabb allergiás reakció ami akár fulladáshoz is vezethet. Ennek a betegségnek a tünetei egy életen át kísérnek bennünket, és még gyógyszeres kezelés mellett is tartózkodnia kell a betegnek az izgatottságtól. Asztmás betegeknél a hörgök, folyamatos gyulladásban vannak, és ez hörgőszűkületet produkál. A közelmúltban felfedezték, hogy az asztma nem feltétlen szerzett betegség, akiknek a családjában előfordult, nagyobb eséllyel lesznek szintén asztmásak.
A gyermekkori asztma elnőhető, míg a felnőtt kori asztma már csak kezelhető.
A kiváltó ok lehet az állati szőr, a poratka ürüléke, hígító, benzin, ételek közül a tej, tojás, liszt, valamint még a gázok is. Ilyen a szmog, vagy a dohányfüst.
A roham lefolyása a következő: az amúgy is gyulladt hörgök valamilyen stimuláció hatására, (ez lehet fizikai a fentiek közül, de lehet pszichikai inger is) több oxigént vesznek fel, ez a légzés gyorsulásához vezet, ez által a gázcsere romlik, és légszomj alakul ki. Mivel a gyulladt hörgő, hörgőszűkületet okoz így a kilégzés nehezebb, ezáltal köhögési roham jelentkezik, mivel köhögés közben a hörgök tágulnak. Súlyos roham esetében hangos, sípoló hang is hallatszik.
A roham ideje alatt inkább ülőhelyzetben kell maradni, ebben a testhelyzetben könnyebb a légzés. Ha az asztmás állapota, inhalálás után sem javul azonnal mentőt kell hívni.
Az állapot felmérés a következőképpen zajlik, az úgynevezett vérgáz-analízis során, a beteg vérének oxigén, és szén-dioxid tartalmát vizsgálják meg. Ezt követi egy mellkasi röntgenfelvétel. Végül pedig a légzésfunkciós vizsgálat, ennek során egy csipeszt helyeznek az orra, és a szájon át kell lélegeznie a páciensnek. Egy mély belégzés után bele kell fújni egy olyan csőbe, aminek a végén egy mérőműszer van. A mért eredmény alapján derül ki, a hörgőszűkület foka. Ezt a vizsgálatot általában kétszer végzik, egyszer nyugalmi állapotban terhelés után, illetve inhalálást követően.
Kezelésére többféle lehetőség is van, bár súlyos asztma esetén ezeket kombinálva írja fel a szakorvos. Létezik az úgynevezett inhaláció ami azonnali segítséget nyújt, ilyenkor a belégzett gyógyszer hörgőtágító hatása érvényesül, valamint ellazítja a hörgőfalban lévő simaizmokat a légzés könnyítése érdekében. Vannak úgynevezett kortikoszteroid-tartalmú gyulladáscsökkentők, tartós szedésük csökkenti a rohamok kialakulását. A roham elkerülésének érdekében fontos tartózkodni a kiváltó anyagoktól és körülményektől.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás