Kezdőlap / Meditáció / Miért érdemes meditálni?

Miért érdemes meditálni?

A meditáció célja, hogy tudatunk nyugodt és békés legyen. Ha elménk nyugodt, mi magunk is azzá leszünk, ha békétlenség van jelen lelkünkben, akkor mi magunk is nyugtalanná, idegessé válunk. A stressz pedig nem jó! Ha megtanuljuk az utazást a meditáció segítségével, akkor tudatunk egyre boldogabbá válik, s ezáltal mi magunk is azzá leszünk. Végül megtanuljuk, hogyan győzzük le a stresszt és maradjunk nyugodtak minden helyzetben.
Általában azt tapasztaljuk, hogy nagyon nehéz kontrollálni elménket. Úgy tűnik, mintha a tudatunk a külső tényezőktől függne, mikor mi történik épp velünk. Ha a dolgok jól mennek körülöttünk, akkor mi magunk is boldogok vagyunk, de ha nem, akkor mi sem vagyok azok. Például egy új partner esetén, rögtön elönti az embert az öröm, és boldogság az új iránt. De ha ráébredünk, hogy nem működik a dolog, akkor rögtön boldogtalanná válunk. Másrészt, ha szeretnénk valamit birtokolni, vágyunk rá, hogy megkaphassuk, de ez nem sikerül, akkor csüggedté válunk, néha még ingerültté is. Az ilyen hangulatváltozásokat a külső világ okozza, de a meditáció segít megtanítani a belső harmóniára. A meditáció lényege, hogy az ember mindig boldog tudjon maradni, teljes legyen a belső békéje. Ha az ember végig utazza a meditációját, és az összes állomást megismeri, melyek a saját énjét befolyásolják, elkeserítik, akkor az utazás végén meg tud szabadulni ezektől, és megtanulja, hogy legyen boldog. Ily módon megtapasztalható a belső egyensúly, béke, egy úgy nevezett „felszabadulás”.
Ha az ember megtanulja uralni az elméjét, akkor boldogabbá válhat ezáltal. Mert aki befolyással bír az elméjére, az nem engedi közel magához a negatív energiákat, és nyugodt békés életet élhet ezáltal. Ha nincs stressz, nincs negatív hatás, akkor a belső harmónia megjelenik kívül is az emberen, s ez hatással van a társaságában lévőkre is. A boldogsághoz vezető egyik legegyszerűbb út a meditáció megtanulása, és folyamatos gyakorlása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply