Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Mikrofonpróba

Mikrofonpróba

A konfliktusmegoldás képességének kialakítása minden jel szerint kulcskérdése a kölcsönös megértés fejlesztésének. A fő nehézséget e téren az okozza, hogy a vita vagy veszekedés hevében nehezen tudjuk ellenőrizni szavainkat, megnyilvánulásainkat. Márpedig amit vita közben nem figyeltünk meg, azt később sem tudjuk felidézni. Nincs reális képünk arról, hogyan viselkedtünk a konfliktus során.
Már régebben is sokakban felmerült a gondolat, hogy milyen hasznos lenne, ha mintegy kívülálló harmadikként láthatnák vagy hallhatnák magukat vita, veszekedés közben. Napjaink új technikája ezt mind szélesebb körben lehetővé teszi. A magnetofon készülékek pl. már tömegméretekben elterjedtek; mégis keveseknek jutott eszükbe, hogy ezt a hangrögzítő eszközt a kölcsönös megértés fejlesztésének szolgálatába állítsák. (Arra sajnos inkább akad példa, hogy a vádaskodás, a „bizonyítékgyűjtés” érdekében használják fel.)
Ez részben azzal is összefügg, hogy a házastársak vitáikat nem időzítik. Egy váratlanul kirobbanó veszekedésnél érthetően senki sem gondol a hangrögzítésre, s többnyire nincs is kéznél a készülék. A bizonyos fokig tervszerű előkészítés tehát alapfeltétel, s ehhez az is hozzátartozik, hogy társunk előzetes hozzájárulását megszerezzük, megmagyarázva neki, hogy nem ellene irányuló akcióról van szó. Az első próbálkozásoknál a mikrofon jelenléte általában zavarólag hat; mindkét fél gondosabban ügyel a szavaira, ami persze nem is baj. A „mikrofonláz” azonban hamar leküzdhető, különösen, ha mindkét fél megszokta, hogy külön-külön is használja a készüléket, vagy ha gyakorlásképpen már vettek föl nem vitajellegű beszélgetést.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás