Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Hangrögzítőn a veszekedés

Hangrögzítőn a veszekedés

Ha sikerült egy vitát vagy veszekedést rögzítenünk, úgy később, amikor már lecsillapodtunk, mintegy kívülállóként újra végighallgathatjuk az egészet. Gyakran meglepő felismerésekre juthatunk ezáltal. N. és G. O’Neill ismertetik egy házaspár magnóval szerzett tapasztalatait. A férj elmondta, hogy egy-két vita visszahallgatása alapján vette észre, milyen gyakran szokta félbeszakítani felesége szavait, és mennyire nem figyelt arra, mit is mondott. A feleség viszont azt ismerte fel, hogy túl sokat nyafog, túlságosan védekező a viták során, és túl gyakran ismételgeti ugyanazt a néhány érvet.
De kínál a magnó más lehetőségeket is. Pl. ha olyan kényes kérdésről van szó, amit igen nehezen tudnánk közvetlenül elmondani a másiknak – mert szégyelljük, mert félünk, hogy elragad bennünket az indulat stb. –, úgy megtehetjük, hogy amikor egyedül vagyunk, magnószalagra mondjuk az egészet, s átadjuk házastársunknak, hogy hallgassa meg ő is egyedül. Ezután már könnyebb közvetlenül is megbeszélni az ügyet.
Ez a módszer összekapcsolható azzal is, hogy saját, magnóra mondott beszédünket visszahallgatjuk és elemezzük. Ne csak a tartalomra figyeljünk ilyenkor, hanem a stílusra és a hangra is. Tegyük fel magunknak a kérdést: milyen érzelmi állapotot fejez ki hangunk?
Egy másik érdekes javaslat a kölcsönös megértés fejlesztésére az álmok és fantáziák megbeszélését ajánlja. Ez ugyan valamilyen formában szinte minden házasságban előfordul, hiszen amikor pl. a jövőt tervezgetik, akkor is a fantázia működik. S ki nem mondta még házastársának: Képzeld, azt álmodtam, hogy… Egyrészt azonban vannak álmok, amiket inkább nem mondunk el, másrészt ritkán próbáljuk elemezni, magyarázni az álmainkat, s még ritkábban kérjük ugyanezt társunktól. Persze nem arról van szó, hogy egy „álmoskönyvből” vagy a babonás álomfejtés hiedelmei alapján értelmezzük az álmokat. Próbáljuk önállóan, saját élményeinkből, élettörténetünkből kiindulva megérteni az álomszimbólumokat – amelyek gyakran tudattalan vágyainkat, félelmeinket tükrözik -, s hallgassuk meg házastársunk véleményét is ugyanerről.
Az ilyen kölcsönös álomértelmezés nemcsak szórakoztató, hanem elősegíti egymás mélyebb megismerését, s fejleszti az önismeretet is. Hasonló eredményt várhatunk a „nappali álmodozások”, titkos fantáziák megbeszélésétől, bár ez sok házaspár számára nehezebb feladatnak bizonyulhat az álmok elmondásánál. De a titkos vágyak őszinte feltárása csak akkor jöhet szóba, ha mindketten elegendő önbizalommal rendelkeznek. Csak ez teszi lehetővé, hogy megsértődés helyett nevetni tudjunk egymás különös fantáziáin, s egyúttal jobban megértsük egymást.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás