Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Minden, amit eddig nem tudtál a törpehörcsögről

Minden, amit eddig nem tudtál a törpehörcsögről

A dzsungáriai törpehörcsög imád megküzdeni az ételért, ami sok esetben a mi ujjunkat jelenti számára. Ez nem azért van, mert meg akar harapni, csupán valamilyen számára „finom” illatot érez rajta, amit szeretne megkóstolni.
Szívesen fogyaszt diót, mogyorót, banánt, napraforgómagot, és bármilyen gyümölcsöt, vagy zöldséget, amit mi is megennénk. Neki ez nassolásnak számít, a napi hörcsögtáp „főétel” mellett.
Nyáron, a nagy meleg őt is megviseli, ezért gyakran keres magának egy hűvös helyet a házikóján kívül, mondjuk a terrárium üvegén, ahonnan elkaparja a forgácsot. Ha nagyon meleg van, hűtsük kicsit jégakkuval a az üveg oldalát, hogy megtartsuk a megfelelő, 20-25 fokos ideális hőmérsékletet.
Ha kivesszük a kezünkbe, soha ne emeljük magasra, inkább mindig maradjunk az ágy, vagy föld közelében, nehogy leessen a nagy magasból, mert alaposan megütheti magát. Ha letesszük, figyeljünk rá merre mozog, mert gyorsan el tud futni, még akkor is, ha időnként meg-megáll, hogy felmérje a terepet. Majd óvatosan tegyük vissza a helyére, ugyancsak a magasság miatt, inkább tegyük le a földre a ketrecet/terráriumot is, és amiatt is, nehogy támadásnak vélje hirtelen közeledésünket. Ne úgy akarjuk megfogni, mintha meg akarnánk ragadni, mert akkor megijed, és védekezik, esetleg harap, vagy elfut.
Szívesen bevackol magának mindenféle papírt, vagy almot, így készít a rejtekhelyére, ami az ágya is, puha fekhelyet.
A hörcsög nemét nem egyszerű megállapítani, és inkább fejlettebb korban lehet pontosan megmondani. A hímeknek felnőtt korukban könnyen észrevehető a heréjük, míg a nőstényeknek szőrtelenebb a nemi szervük. Maga a különbség, a végbél, és a nemi szerv és a végbélnyílás távolságában figyelhető meg, a nőstényeké van közelebb egymáshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

1 hozzászólás

  1. A képen Zabi látható, megboldogult kan törpehörink. Köszi, hogy őt választottad a cikkhez illusztrációnak. :)
    2 boldog évet élt velünk.
    üdv!

Leave a Reply