Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Törpehörcsög ápolása

Törpehörcsög ápolása

A dzsungáriai törpehörcsög nagyon tiszta állat, így nem sok gondunk lesz vele, vagy a takarításával. Alomnak megfelel bármilyen faforgács, amit a szakboltokból meg tudunk vásárolni. Emellett adhatunk neki különböző alagutakat, bujkálókat, de erre ha nem akarunk külön pénzt fordítani, tökéletesen megfelel a célnak egy WC papír guriga is, csak olyat ne adjunk neki, ami beletapadhat a szájába, mint pl. a papír zsebkendő. Ezen kívül jó még az állatfelszerelés boltokban kapható fa alakút, vagy egyéb más, amin mászkálni tud. Szívesen fogadja, ha néha megajándékozzuk egy kis adag szénával, vagy vastagabb papírral, mert szétrágja, és ágyikót készít magának belőle. Csak arra legyünk tekintettel, hogy amikor valamit a kis höri kezébe adunk, előtte nézzük meg nincs e éles része, esetleg nem szúrós e, erre azért van szükség, nehogy megsértse magát vele.
Néha elegendő, ha a sarokból ahova pisil, kiszedjük a forgácsot, és a régi gyümölcs, vagy zöldségmaradékot is, nehogy megromoljon. Inkább adjunk neki frisset minden nap, így több lesz benne a vitamin is.
Megfelelő táp az, amit a kereskedésekben hörcsögök, vagy törpehörcsögök számára árulnak, de ebből is olyat válasszunk, amiben színes vitaminos falatkák is vannak. Zöldségből, és gyümölcsből is adhatunk neki minden nap, egy-egy kisebb darabot. Nem fontos miniatűr darabokra felvágni, hiszen azzal, hogy magának darabolja, koptatja folyamatosan növő fogát. Néha adhatunk neki egy kisebb méretű nem mérgező faágat, vagy gyümölcsös fogkoptató követ, azonban mindig figyeljük arra, nehogy kimásszon a tárgyakon a terráriumból. Fontos, hogy ne akarjuk úgy megfogni hörcsögünket, hogy valamilyen zöldség, vagy gyümölcs illatú a kezünk, mivel akkor megérzi a szagot, és hajlamos minden rosszindulat nélkül megkóstolni az ujjunkat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply