Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / Mivel kínáljuk a kávét?

Mivel kínáljuk a kávét?

A kávé magában is finom, de sokféle íz létezik, amivel még élvezetesebbé tehetjük. A legtöbben tejjel és tejszínnel fogyasztják, ezek a kávé savtartamát csökkentve még inkább kiemelik a zamatot. Vegyük sorra, hogy mi mindent ihatunk a kávé mellé, ha egy borús délután fel szeretnénk dobni magunkat valamivel!
A hagyományos módszerrel felforralt tej hamar megalszik, ezért lassú tűzön forralva melegítsük, de ne a forráspontig, majd minél hamarabb öntsük is a kávéba. Ha cukrot teszünk a kávénkba, azzal meggátoljuk a tej alvadását. A presszókávé kedvelői bármilyen tejet felgőzölhetnek, de a legalkalmasabb az alacsony zsírtartalmú tej. Mindig csak alaposan lehűtött tejet gőzöljünk. A tejszín ugyancsak jól illik a kávéhoz. Mielőtt habbá vernénk, egy kanálnyi tejet adjunk hozzá, így nem csak kellemesebb íze lesz, de a becsomósodást is elkerülhetjük.
Vannak, akik édesítés nélkül isszák feketéjüket, de sokan tesznek cukrot kávéjukba, hogy a kesernyés ízt elnyomják. A cukorfajták tekintetében azonban már eltérőek a vélemények. Bármilyen csokoládé kiváló kísérője lehet a kávénak, hiszen ízük remekül passzol egymáshoz, és akár kakaóporral is megszórhatjuk a tejhabot vagy a tejszínt. Ugyancsak jól illik a kávéhoz a vaníliaszirup vagy a vaníliáscukor, illetve a fahéjrúd és fahéjpor is. Különböző fűszerek és gyümölcsök is alkalmasak az ízesítésre, mint például a banán, az áfonya, a kókusz, a cseresznye, a meggy vagy az őszibarack. Ezeket bármilyen formában hozzáadhatjuk a kávéhoz, legkellemesebb mégis szirup formájában a feketébe csepegtetni. Kis mennyiségben a szerecsendió, a gyömbér és a kardámom is feldobja a kávé ízét.
A kávé alkohollal keverve már klasszikus italnak számít. Kevés olyan égetett alapú szeszes ital létezik, amit kávéval ne alkotna csodásan finom párost, természetesen a helyes arányok megtartására ügyelni kell. A párosítások száma végtelen lehet, de ha nem akarunk veszélyes kísérletezésekbe kezdeni, maradjunk a megszokott ízeknél.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás