Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Mostar, a Balkán gyöngyszeme

Mostar, a Balkán gyöngyszeme

Mostar Bosznia – Hercegovina kis ékszerdoboza. Lakosságát és létszámát tekintve a második legnagyobb város, óvárosa azonban alig egy óra alatt bejárható. Szinte minden ízében az oszmán uralom jegyeit viseli magán, és Európa talán egyikvallásilag legösszetettebb városa: található itt számtalan mecset, ortodox és katolikus templom, sőt még zsinagóga is.

A 15. században a törökök uralták a területet, ennek nyomai még ma is érződnek a városon: a török kávé, vízipipa, a szőnyegárusok, mind arról árulkodna, hogy a majd 400 éves török uralom komoly nyomokat hagyott történelmükben. A 20. században mindkét világháború súlyos károkat szenvedett a város, de a délszláv háborúban történt támadások a két világháború által okozott károkat is felülmúlták. A sokak által jól ismert, Csontváry képen látható 500 éves híres mostari hidat pusztán passzióból felrobbantották és a Neretva folyóba döntötték. Az Öreg híd értelmetlen elpusztítása – csakúgy, mint a háború öt éve alatt végzett megannyi gyilkolás és rombolás – nagy megdöbbenést váltott ki a világ közvéleményéből. Egész Európa összefogott a kőhíd újjáépítése miatt, mely 1997-ben kezdődött, méghozzá magyar részvétellel. Azóta az egész óvárost szinte teljesen újjáépítették, rengeteg szőnyeg és ékszer árus várja a turistákat, de mindezek mellet fellelhetőek a töltényhüvelyeket és katonai jelvényeket szuvenírként árusító árusok is.

Mostarba helyi show műsornak számít a fiatal suhancok szabad ugrása a híd közepéről, döbbenet, hogy 29 méter magasból milyen könnyedén ugranak a smaragdzöld színű alig 10 fokos folyóba. És hihetetlen, de itt több az egy főre jutó kávéházak száma, mint bárhol máshol a világon. Ha arra járunk, mindenképp meg kell kóstolni egy igazi jó erős feketét, és a kiváló bureket, mely mindössze 1 Euro-ért megvásárolható igazi laktató rétestészta szerű tésztába töltött juhtúrós finomság. :) Kihagyhatatlan! (A piac mellett található a legfinomabb!)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A …

Leave a Reply