X-akták (1993)

Az X-akták egy amerikai sci-fi sorozat, amit Amerikában 1993-ban kezdtek el sugározni. A sorozatban számos műfaj megtalálható a thriller, a politikai dráma, de a legfőbb eleme a sci-fi. A sorozat hatalmas siker lett a tengerentúlon, de a világ számos országában is, ennek köszönhetően 9 évadot ért meg, több mint 201 résszel. A történet középpontjában két ügynök Fox Mulder és Dana Scully áll, akik az FBI szolgálatában állnak. Megpróbálják kideríteni a hivatal rejtélyes megoldatlan ügyeit, amely bővelkedik a paranormális tevékenységekben. Mulder gyermekkorában tanúja volt annak, hogy testvérét a földönkívüliek elrabolják. Az a célja, hogy kiszabadítsa testvérét. Mulder bőszen hisz a földönkívüliek létezésében, és abban, hogy rajtunk kívül a világegyetemben vannak értelmes lények. Ezzel szemben Scully, azon a véleményen van, hogy minden ügynek megvan a maga tudományos magyarázata.
Az X-akták 1993-tól 2002-ig tartott, és két mozifilm is készült belőle (X-akták: A film (1998), X-akták: Hinni akarok (2008)). A sorozat 1998-ban megkapta a Golden Globe díjat, a legjobb televíziós sorozat drámai kategóriájában. Illetve Gillian Andersont egyszer 1997-ben Emmy-díjra, és Golden Globe díjra jelölték legjobb televíziós sorozat drámai kategória legjobb színésznő kategóriában.

Rendező(k): Rob Bowman, Cliff Bole, Kim Manners, Chris Carter, Tony Wharmby, Michael W. Watkins, Daniel Sackheim, Michael Lange, Jim Charleston, William A. Graham
Forgatókönyv: Chris Carter, John Shiban, Vice Gilligan, Frank Spotnitz
Operatőr: Thomas Del Ruth, Jon Joffin, Joel Ransom, Ron Stannett
Zene: Mark Snow, Sheryl Crow
Producer: James Wong

Szereplő(k) és magyar hangok:
David Duchovny (Fox Mulder) (Rékasi Károly)
Gillian Anderson (Dr. Dana Katherine Scully) (Náray Erika/Györgyi Anna)
Mitch Pileggi (Walter S. Skinner) (Varga T. József/Barbinek Péter)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szellemekkel suttogó

Ez a sorozat a szellemek világába repíti a nézőt. Mindenkit foglalkoztat mi van a halál …

Leave a Reply