Kezdőlap / Állatok / Kutya / Néhány jó tanács kutyavásárláshoz

Néhány jó tanács kutyavásárláshoz

A testi, szellemi fejlődése és egészsége csak fajának megfelelő tartási körülmények között őrizhető meg. Aki kutyát tart, annak időt, munkát és pénzt kell áldoznia kedvencére. Négylábú kis barátunk nem csak a mindennapi eleséget kéri tőlünk, hanem gondoskodásra közös sétákra, kedves szavakra is szüksége van, máskülönben szellemi leépülésnek indul.
Minderről napi rendes munkánk mellett kell gondoskodnunk.
Mielőtt kutyát fogadnánk magunkhoz, a kutyatartás anyagi vonatkozásait is gondoljuk át: a mindennapi ellátás költségein kívül, a védőoltások és a betegségek esetén szükséges orvosi gyógykezelés anyagi oldalát is számításba kell venni.
A fajta kiválasztásánál ne feledkezünk meg lehetőségeinkről sem:
emeleti kis alapterületű lakás nem való nagy testű kutyának.
Ha gyakran járunk kirándulni, vegyünk valamilyen „ örökmozgó” fajtát. Otthon ülőknek pedig kistestű, nyugodt kutyák ajánlhatók. Ismerünk gyerekszerető és inkább házőrzésre alkalmas fajtákat is. Ne feledjük kis kölyökből is lehet nagy óriás. A legjobb, ha kutyavásárlás előtt a kiválasztott fajtáról szóló szakirodalomba is beleolvasunk egy kicsit.

Először is el kell döntenünk, hogy fajtatiszta vagy keverék kutyát szeretnénk-e.
Csakis egészséges, oltott, lehetőleg féregmentesített kutyát vegyünk magunkhoz, akkor is ha ismerőstől kapjuk. A keverék kutyák jellemvonásairól mindazonáltal előre nem lehet biztosat mondani.
A fajtatiszta kutyák alapvető jellemvonásait- az egyéni eltérések beszámításával- ezzel szemben előre ismerhetjük, és a tenyésztőtől is kérhetünk felvilágosítást.
A kutyatartás nagy kalandja kezdetén- ha lehet-ne betegségekkel teli tarisznyával induljunk útnak.
Az egészséges kiskutya élénk, izeg-mozog, nem lehet leállítani, örül minden simogatásnak. A beteg csak búslakodik, egykedvűen, szomorkodva néz maga elé, ha teheti inkább elhúzódik a kíváncsi tekintetek elöl. Vegyük kézbe a házibarát jelöltet, emeljük fel, testének minden részét vizsgáljuk át alaposan. Az egészséges kölyök szeme csillog, nyálkás-gennyes váladék nem folyik belőle, a hallójáratok tiszták. A barnás-fekete felrakodások fülrühösségre utalnak. A felső és alsó metszőfogaknak az olló éleihez hasonlóan kell összeérniük. A bűzös lehelet szintén betegségre utal.
Az egészséges kiskutya bőre ép, egész testét dús szőrzet borítja.
Csak jól táplált állatot vásároljunk!
Kérjük a tenyésztőtől, mutassa meg a kölyök szüleit is, így pontos képet kapunk arról, hogy fog kinézni kis védencünk, ha már nem is olyan kicsi.
Minden eshetőségre felkészülve beszéljük meg az eladóval, hogy azon nyomban elvisszük a kutyát állatorvoshoz, és ha a szakember betegséget állapít meg, adott esetben elállunk a vásárlástól. Vitás esetekben mindazonáltal csak az írásos megegyezésnek van kényszerítő ereje.
Ha így kiválasztottuk házi kedvencünket, vihetjük is haza és gondoskodhatunk egy életen át kis barátunkról.
Sok esetben, magányosan élő embernek egyetlen társa is lehet. Kimozdíthatja a mindennapok egyhangúságból.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alopekisz

V alakú fején óriási fülei háromszög alakúak. Erős az állkapcsa, szája elvékonyodó. Ráfeszülnek ajkai a …

Hozzászólás