Kezdőlap / Állatok / Kutya / Fuldoklók és úszófenomének

Fuldoklók és úszófenomének

A kutyák az emberhez hasonlóan imádják a vizet. Vagy éppen rettegnek tőle… Vannak fajták, melyek közismert úszófenomének, például az újfundlandi, a spanyol és portugál vizikutya, a spániel, valamint a retrieverek. Más ebeket viszont meg kell barátkoztatni folyékony elemmel, “úszóleckéket” kell nekik tartani. Egyébként, hogy melyik kutya mennyire szereti a vizet, az sok mindentől függ. Ha például egy állat nyomát követik, s az üldözött keresztülúszik a vízen, akkor – ha a víznek nincs sodrása – habozás nélkül átvágnak rajta. Hajsza közben ugyanis elfelejtik vagy elvesztik félelemérzetüket, és olyan jól úsznak, mintha világéletükben ezt csinálták volna.
A természetes módon vízbemenés ösztöne változó. Érdekes megfigyelni a kölyök reakcióját, amikor először találkozik az ismeretlen, netán félelmetes vízzel. Egyesek farkukat lábuk közé kapva nyomban eliszkolnak, mások amolyan “óvatos duhaj” módjára lassan ereszkednek bele a vízbe, de csak térdig merészkednek előre, miközben hagyják, hogy a hullámok a hasukat nyaldossák. Ismét mások egyből vidáman pancsolnak, úsznak a vízben. Az úszástechnikájuk ösztönös, elülső lábukkal “pedálozva” haladnak előre, ha nem is gyorsan, de hatékonyan. A hátsó lábak “nem sok vizet zavarnak”. Az a kutya, amelyik először veszti el a talajt a lába alól a vízben, ijedtében kétségbeesetten kalimpál, úgy mozgatja a lábait, mintha futna, s profi pillangózókat utánozva emelkedik ki a vízből. Aztán rájön, hogy ez a mozgás fenntartja a víz felszínén, és abba az irányba haladhat, amerre akar. Ez a felismerés önbizalmat ad neki, s fokozatosan élvezni kezdi az úszást.
Súlyos hibát követ el, aki erőszakkal kényszeríti vízbe a kutyusát. A legegyszerűbb szoktatási módszer, ha az állat kedvenc játékát – labdát, apportfát – vízbe dobjuk. (Ne mély vízben kezdjük a kiképzést!) Előbb-utóbb kihozza a tárgyat, és közben megtanul úszni. Sőt valószínű még élvezni is fogja ezt a játékot. Általános és fontos szabály, hogy feltétlenül tartsuk szemmel eközben a kutyát, mert előfordulhat, hogy segítségre lesz szüksége.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ardenni pásztorkutya

Közepes termetű, izmos kutya. Feje kicsi és rövid. Füle felálló, de ha lelóg sem hiba. …

Hozzászólás