Kezdőlap / Állatok / Kör alakú halálcsapdák

Kör alakú halálcsapdák

A pókok leggyakrabban kör alakú hálót készítenek. A középen kapcsolódó küllők között kifeszített függőleges síkú spirálszálak igen hatékonyak mind a kerti pókok táplálékául szolgáló apró rovarok foglyul ejtésében, mind a hatalmas tücsök elfogásában, mely a 7-8 cm hosszú ausztráliai arany hálószövő pók zsákmánya.
Ha egy madár száll a pókhálóba, nem sok baja esik, a póknak azonban újra kell szőnie bonyolult halálcsapdáját, lehet, hogy éppen üres hassal. Ezért néhány nagyobb trópusi szövőmester a hálóban hagyja áldozatainak maradványát, ily módon jelezve a madaraknak, hogy kerüljék azt el. Bizonyos pókok hálójában a cikcakkban futó vastagabb szálnak feltehetően hasonló a funkciója, ugyanakkor a rovarok csalogatására is szolgálhat, mivel pontosan ugyanúgy veri vissza az ibolyántúli sugarakat, mint a virágszirmok.
A kerekre szőtt hálónak, amely valójában csupán a szövés egyik alaptípusa, számtalan változata létezik. Van olyan pókfaj, amely vízszintesen fekvő „ebédlőasztalt” sző, majd finom útvesztőt készít föléje. A fonadékba gabalyodott repkedő rovarok végül kimerülten az asztalra hullnak, a várakozó, éhes pók elé.
A hálóvető pók faágról csüng alá a maga szőtte rögzítő fonalain, hálóját négy első lába között tartva. A négyszögletes alakú hálót fonalból szőtt tartószerkezet feszíti ki. Mikor a pók elengedi a hálót, a nagyon rugalmas szálak hosszúságuknak mintegy tizedére ugranak össze. A pók két óriási szemével pontosan céloz, és az alatta haladó zsákmányra kiveti hálóját, majd behúzva a fogást, kiszívja az áldozata testnedveit.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyöngykagyló

A gyöngykagyló egy osztrigafajta, amely gyöngyöt termel magából. A puhatestűek törzsébe tartozik, a többi csigához …

Leave a Reply