Nikkel allergia

A nikkel allergia az egyik legismertebb fémallergia, amelyet a bőrnek a nikkel tárgyakkal való érintkezése okoz. Ezek a tárgyak többnyire fülbevalók, ékszerek, csatok, övcsatok, de lehetnek pénzérmék vagy kozmetikumok is, mint például a hajfesték. Akiket ezzel az allergiával diagnosztizálnak, többnyire bőrirritációt észlelnek. Az allergiás reakciók 12-28 órával a nikkel tárgyakkal való érintkezés után jelentkeznek, nem azonnal. Legtöbb esetben ekcémaszerű problémákat okoz.
A tünetei: az enyhétől a súlyosig terjedő bőrviszketés,csalánkiütés, égési sérüléshez hasonló vagy száraz és hámló foltok, hólyagok, nedvedzés. Vörösség jelentkezik, vagy megváltozik a bőr színe.
Az izzadás (amikor a bőr a nikkellel érintkezik) még súlyosbítja is a tüneteket.
Ezek a jelek szinte mind jelentkeznek azoknál, akiket a nikkel allergia érint. Különösen érzékeny embereknél bőrviszketés már fél órával a nikkellel való érintkezés után előfordulhat, de a kiütések, nedvedzés csak egy-két nap múlva jelentkezik. Sokaknál akkor jelentkezik először a nikkel allergia, amikor kilyukasztják a fülét, ekkor is csak idővel jelennek meg az első tünetek. Ilyenkor nemesfém fülbevalóra kell váltani. Ha valakinek ilyen fajta fémallergiája van, kerülnie kell kerülnie a nikkellel való érintkezést, mert az allergiára való hajlam csak fokozódik.
Ha hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés jelentkezik nikkelben gazdag ételek fogyasztása után, szintén allergiára kell gyanakodnunk. Ilyen ételek jellemzően a mogyoró, olajos magvak, bab, gabonák, csokoládé.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás