Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Amikor a főbűnös a házipor

Amikor a főbűnös a házipor

Az allergiák sokfélék lehetnek. Az allergének szervezetbe jutásának alapján három alapvető allergiás reakciót különböztetünk meg: az érintkezéssel, a táplálkozással és a légúton bejutó allergének okozta tüneteket.
A különösen gyakori légúti allergiák a belélegzett levegőben lévő anyagokra adott válaszreakcióként jönnek létre. A négy legfontosabb problémaforrás a házi por, a pollen, az állati szőr és a penészgomba. A házi por ezek mindegyikéből tartalmaz valamennyit, tehát benne koncentráltan megtalálhatók a “bűnös” anyagok.
A házi poratka milliméteres méretű élőlény, a kullancsok és a pókok rokona. Az allergiás reakciót nem maga az állat, hanem a szőnyegen, a bútorokon és a lakástextíliákon hagyott ürüléke, valamint az elpusztult atkák tetemei váltják ki.
Ami a többi belélegezhető allergént illeti, a pollen beszáll a nyitott ablakon, az állatszőrt kedvencünk “termeli”, a penész pedig minden sötét és nedves helyen megterem. Tulajdonképpen mindegy, melyiket lélegzi be az erre “fogékony alany”, mindegyiktől tüsszögni kezd, folyik az orra és a szeme.
Az említett négy főbűnös nem mindenhol fordul elő egyszerre, de legalább egy allergén nagy valószínűséggel minden lakásban jelen van. A központi fűtés nagyban járult hozzá a poratka fertőzöttség elterjedéséhez.
A szövődmények jelei az alábbiak lehetnek:
– sípoló hang légzéskor,
– légszomj, nehézlégzés,
– asztmás roham.
Mi a teendő, ha megtapasztaljuk magunkon a kellemetlen tüneteket?
Szerencsére az allergia okozta nyomorúság sokféle módszerrel enyhíthető. Érdemes kipróbálni a szakorvos által felírt allergiaellenes injekciókat, ezek védelmében bátrabban mozoghatunk a külvilágban, anélkül, hogy rettegnünk kellene, mikor tör ki rajtunk a kór. Az antihisztaminok csodát tesznek a csöpögő orral és a piros, viszkető, könnyező szemmel.
Hasznos lehet a lakásunk és az autónk légkondicionálása, ezzel ugyanis csökkenthetők az allergén anyagok a környezetünkben. A szobai légtisztító berendezések kivonják a légtérből a káros apró anyagokat, célszerű jobb minőségűt vásárolnunk.
A védekezést fokozhatjuk még páramentesítővel is, mert a 45 százaléknál kisebb páratartalmat egyetlen allergén sem szereti. Általában minél szárazabb a levegő, annál kevesebb az allergiás reakció. A nedves felületeket gyakran törölgessük le gombaölő szerrel, erre kiváló a hypo is.
Sokat segíthet, ha padlószőnyegünket hagyományos szőnyegekre cseréljük, mert ezek jobban tisztíthatók, esetleg kimoshatók. A műszálas párnák előnye a tollpárnákkal szemben, hogy forró vízben moshatók, szerencsés, ha a matracunkkal is ugyanezt tehetjük. Ha mindezek meghaladják a lehetőségeinket, akkor alakítsunk ki a lakásunkban egyetlen “szentélyt”, amit allergén mentessé teszünk, leginkább a hálószobát válasszuk ki erre a célra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás