Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Nyuszink az orvosnál

Nyuszink az orvosnál

Két alapvető dolog van a nyuszi életében, amikor állatorvoshoz visszük. Az egyik ilyen, amikor oltást kap, a másik pedig az ivartalanítás.
Az oltást már a három hónapos kis nyuszik is megkaphatják, de általában tavasszal ajánlott beoltatni őket. A legjobb, ha kombinált oltást kap a nyuszi, így egyben megkapja a védelmet a két betegség ellen. A nyulaknál kettő olyan betegségről beszélünk, ami ellen oltással tudunk védekezni. A Myxomatózis, és az RHD,” a nyulak vírus okozta vérzéses megbetegedése”. Ha a nyuszi megkapja az oltást, az egy évi védettséget biztosít, ezért minden tavasszal emlékeztető oltásra kell vinni.
A törpenyulakat is lehet ivartalanítani, ma már olyannyira fejlett az orvostudomány, hogy ezt mindenféle kellemetlenség nélkül át lehet gondolni. Ha nem akarunk kis nyuszikat, vagy szaporítani a nyuszinkat valami miatt, akkor nyugodtan elgondolkodhatunk az ivartalanításon. Ehhez mindenféleképpen keressünk fel egy megbízható állatorvost, akinek már van ehhez hasonló tapasztalata. Konzultáljunk vele a műtéttel kapcsolatban, ő majd elmond mindent amit hallani akarunk. Az ivartalanítástól való félelem kiváltó oka az altatás lehet, ezért erről is beszéljünk az orvossal. A műtéttel megelőzhetjük az esetleges ivarszervi megbetegedéseket, megkímélhetjük magunkat az ivarzás kellemetlenségeitől, tüneteitől. Azonban ha nem tudjuk szeretnénk e később szaporítani a nyuszinkat, adjunk magunknak időt a döntésre. Az ivartalanítás után a nyuszi nyugodtabb természetű lesz, ezért előfordulhat, hogy könnyebben szokik össze más nyuszikkal. Hamarabb rá tudjuk szoktatni a szobatisztaságra is, és az általános tévhittel ellentétben nem hízik el utána a nyúl. Ezen kívül más okból is elvihetjük a nyuszinkat általános vizsgálatra az orvoshoz, csak hogy megbizonyosodjunk egészséges állapotáról.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply