Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Ha a nyuszi duci

Ha a nyuszi duci

Egy egészséges törpe nyuszi naponta sokat futkos, mozog, és megfelelő mennyiségű ételt fogyaszt el. Azonban egyes esetekben könnyen elhízhat nyuszikánk. Ennek két oka lehet. Az egyik a nem megfelelő táplálás, és túletetés, a másik pedig a kevés mozgás.
Az alapvető tévhit, hogy annyi tápot adunk a nyuszinak, amennyit megeszik. Ez egyáltalán nem helyes, és nem egészséges, mert a nyúl sokszor kedvtelésből is falatozik. Hiába a jó szándék, ha többet ártunk vele, mint segítünk. A nyuszik nagyon rövid idő alatt képesek plusz súlyfelesleget felszedni magukra, főleg ha sok édességgel tömjük őket- amit ők persze imádnak. Az elhízással sok gondot okozhatunk nyuszikánknak, hiszen egy duci nyuszi nem tud megfelelően mozogni, ennek következtében ellustul, és még mosakodni sem tud normálisan. Nem tudja megenni a tápanyagban gazdag lágy-bélsarat, ami az emésztést segíti.
Az elhízásnak tehát sok oka lehet, mégis leggyakoribb a túltáplálás. Ha túl sok tápot adunk neki, vagy nem megfelelő tápot, az egyaránt helytelen. Adjunk inkább kevesebb tápot a törpenyulak számára készített fajtából, körülbelül egy maréknyit minden nap, és csak egyszer. A törpenyulak hobby, nem pedig hízóállatok! Mellette legyen mindig friss víz, és széna, inkább ez legyen a fő táplálék, mint a táp. A másik tipikus ok, hogy nem engedjük ki naponta eleget futkosni, így ellustul, és a kevés mozgás következtében könnyebben elhízik. Ha már megtörtént a baj, akkor sem kell megijedni, inkább figyelmesen be kell állítani a nyúl testsúlyát, fogyókúra által. Ehhez kérhetjük állatorvos segítségét, aki megállapítja a túlsúly mértékét, és hogy a fogyókúra következtében mire kell figyelni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csincsilla lakása

A csincsillának nagyon nagy a helyigénye, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy el tudjuk e normális …

Hozzászólás