Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Paradicsomos-mozzarellás sült tészta

Paradicsomos-mozzarellás sült tészta

Az olasz konyha tésztaételei méltán híresek világszerte. Egyszerű és gyorsan előkészíthető alapanyag, ízesítése és formája változatos és ízlésesebbnél ízlésesebb módon tálalhatjuk.
Az a típusú sült tészta, melyet most szeretnék bemutatni, igazán olcsó, laktató és finom ebéd az egész család számára.
Alapanyagait tekintve tipikusan olasz étel és Olaszországban nincs olyan család, ahol ne kerülne rendszeresen az asztalra.
Gyakorlatilag bármilyen tésztával elkészíthető, de hagyományosan a fülecske tésztát használják hozzá.
A paradicsomos – mozzarellás sült tészta öntetének összetevői a bors, olívaolaj, fehér hagyma, fokhagyma, chili, paradicsom, bazsalikomlevél, vörösborecet, parmezán és mozzarella.
Jókora adag extra szűz olívaolajat használunk az összetevők megpuhításához.
A hagymát, a fokhagymát és a chilit kb. 10 percig puhítjuk az olajon. Ügyeljünk arra, hogy ne barnuljanak meg, csak puhuljanak. Használhatunk konzerv vagy friss paradicsomot is. Amennyiben a friss mellett döntünk, úgy a csumák eltávolítása után dobjuk forrásban levő vízbe őket, hogy a héjukat könnyebben el lehessen távolítani. Az így meghámozott paradicsomot először daraboljuk el, adjunk hozzá hagymát és fokhagymát, alacsony tűzön gyöngyöztessük kicsit, majd az egészet turmixoljuk össze. A szószhoz adjuk a vörösborecetet és a bazsalikomot. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
Az elkészült szósz felét keverjük el a főtt tésztával, öntsük tepsibe, de a tepsit feltétlen kenjük ki előtte olívaolajjal. A tésztakeverékhez adhatunk egy kis reszelt sajtot is.
Az elkészíteni kívánt mennyiségtől függően rétegezhetjük is a tésztát, dobáljunk bele apró mozzarellát, majd a tetejét szórjuk meg bőségesen parmezán sajttal.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Olaszországban hidegen is szívesen fogyasztják, de valójában melegen a legfinomabb.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply