Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A C-vitamin és a fogyás

A C-vitamin és a fogyás

A C-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a szervezet működésében, „csodavitamin”-nak is szokták hívni, hisz hozzájárul az egészség fenntartásához, és a betegségek gyógyításában is nagy hasznát vehetjük. A legtöbben a C-vitamin immunrendszer erősítő hatását, a megfázásos betegségeket megelőző vagy a skorbut kialakulásának megakadályozó szerepét ismerik, de a fogyásra gyakorolt pozitív tulajdonságai is vannak.
Mindennapi életünk során rengeteg méreganyag kerül a szervezetünkbe, amit a testünk igyekszik lebontani, ebben segítenek a vitaminok. Ha ezekből nincs elég a szervezetben, akkor az úgy védekezik, hogy a káros anyagokat a zsírszövetbe raktározza. Minél több méreganyag, annál nagyobb zsírréteg (ezért képezi gyakran a fogyókúrák részét, bevezető szakaszát a méregtelenítő kúra alkalmazása).
És ebben segít a C-vitamin, méghozzá oly módon, hogy csökkenti a szénhidrátok utáni vágyat, elsősorban az édességek tekintetében. Elősegíti a zsírégetést, hiszen fokozza a karnitintermelést (fehérje), és a vas termelődését is. A karnitint az „energia szállítójának” nevezik, mert ez viszi a zsírmolekulákat a mitokondriumba, ahol elégnek, amiből energia lesz. A vastermelődés fokozása által pedig oxigén kerül (ez is szükséges a zsírégetéshez) az izomsejtekbe.
Emellett a C-vitamin a sejtek anyagcseréjét is fokozza, ami szintén a méregtelenítést, és így a fogyást segíti elő. A vitamin legnagyobb arányban a zöldségekben (paprika, paradicsom, uborka, burgonya), gyümölcsökben (bogyósok – pl.: csipkebogyó, citrom, narancs, grapefruit), főzelékfélékben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás