Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Parlagfű kezelése

Parlagfű kezelése

A lakosság lassan felét érintő szénanátha az egyik legismertebb az allergiás betegségek közül, évről évre egyre többen lesznek allergiásak, legtöbben pedig a parlagfű miatt szenvednek. Ez a fajta allergia azonban ritka 6 éves kor alatt.
A parlagfű pollenszórása általában július közepe táján indul, és egészen szeptember végéig tart, de a pollenek a levegőben akár az első fagyig is jelen lehetnek.
A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut kapcsolatba szervezetünkkel. Ennek megfelelően az általa okozott allergiás megbetegedés, elsősorban szénanáthás és asztmás tüneteket okoz. Ennek ellenére ekcémás tünetek is előfordulhatnak, főleg ha bőrünk is érintkezik az adott allergénnel.
A parlagfű allergia leghatékonyabb kezelési módja a tüneteket kiváltó allergén elkerülése, azaz egy pollenmentes vidék keresése, habár ez szinte lehetetlen az országban, hiszen szinte mindenhol rengeteg a parlagfű.
Fontos, hogy az allergiaszezonban gyakrabban, akár minden nap mossunk hajat. Cseréljük gyakran a párnák huzatát, csak az esti és reggeli órákban szellőztessünk, ne teregessük ki ruháinkat a szabadba, mert a parlagfű pollenjeinek koncentrációja megnő a közelünkben, beleragad ruháinkba így közvetlenül érintkezik velünk. Porszívózzunk minél sűrűbben, kerüljük az illatosított zsebkendőket, mert csak fokozzák az allergiás tüneteket. Igyunk vízben feloldott kalciumos pezsgőtablettát, ez enyhítheti a nátha tüneteit. Parlagfűre érzékenyeknél a dinnye, a paradicsom, vagy banán, illetve a fekete üröm is okozhat keresztallergiát, így allergiaszezonban ezek fogyasztása sem ajánlott. A tünetek mint az orrfolyás,köhögés, orrdugulás, orrvérzés, könnyezés, nyirokcsomó megdagadása, szemviszketés, kaparó, égő, viszkető érzés a torokban eléggé ismertek. A nyugati orvoslás csak a tüneti terápiát ismeri, ami az ismert allergia ellenes gyógyszerekből, orrspraykből, szem- és orrcseppekből áll.
A szokásos gyógymódokon kívül egyre ismertebbé válik az akkupunktúrás preventív vagyis megelőző kezelés, amellyel az adott időszakban szinte teljes tünetmentesség érhető el. A kezelést az allergia várható megjelenése előtt legalább 1, de inkább 2 hónappal érdemes elkezdeni. A másik lehetőség a homeopátiás szerek szedése, habár ehhez sokan szkeptikusan állnak hozzá. A homeopátia az inger gyógymódok körébe tartozó terápiás kezelés. A természetes alapanyagokból készült „gyógyszerek” olyan információkat hordoznak, amelyek segítségével a szervezet saját önregeneráló mechanizmusai indulnak be, ez a kezdetben azonban akár a tünetek erősödésével, vagy különböző mellékhatásokkal járhat. Eredményes kezeléssel elérhető a teljes tünetmentesség, ehhez azonban nagyon körültekintőnek kell lennünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply