Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A szélenergia Európában és Magyarországon

A szélenergia Európában és Magyarországon

Európa szélenergia hasznosítását 2008-ban Németország vezette 23903 MW elméleti maximum teljesítménnyel. A második helyen Spanyolország állt 16740 MW-tal. Európa többi országa jelentősen le van maradva a szélenergia hasznosításában. Dániában az összes áramfelhasználás 21,3%-át fedezi a szélerőművekben termelt energia mennyisége. Az EU-27 átlaga 3,8% volt.
Megállapíthatjuk, hogy a volt keleti blokk ezen területen jelentősen elmaradott, viszont a közeljövőben dinamikus fejlődés van kilátásban. A Magyarországhoz közeli országok közül Szlovéniában 2008-ig egyáltalán nincs az országos hálózatra termelő szélerőmű, Romániában 10MW, Szlovákiában 3MW, Svájcban 12MW, Horvátországban 18MW, ezzel szemben Magyarországon már 127 megawatt kapacitással számolhattunk. Tehát Európa ezen részéhez képest igen fejlett volt Magyarország szélenergia felhasználása, azonban Lengyelország, Törökország jóval, Bulgária és Csehország épphogy lehagyott minket ezen területen.
Az EU-ban és Európa sok országában nagy kiemelt feladatnak tartják a szélenergia minél szélesebb körű hasznosítását, ezzel felváltva a környezetszennyező, vagy a Földre fenyegetést jelentő régi energiaforrásokat.
Hazánk nagy áramszolgáltatói kitűzött feladatnak tekintik új szélenergia kapacitások létrehozását, de ezt az utat sajnos szabályozási viták nehezítik. Országunk adottságait nagy számú szélerőművek építésére nem tartják túl alkalmasnak, mivel a szélsebességek átlagosan elég alacsonyak és az erre a célra alkalmas terület is kicsinek bizonyul.
Az országban szélerőművek működnek többek között Kulcson, Újrónafőn, Vépen és Szápáron.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válaszúton

Megújuló energiaforrás olyan energiaforrások közös neve, melyek egy jellemző időciklus alatt újra termelődnek, illetve a …

Leave a Reply