Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Penészallergia – hogyan csökkentsük a tüneteket?

Penészallergia – hogyan csökkentsük a tüneteket?

A penészgomba nagyon gyakori a régi házakban, mert szereti a sötét, nedves környezetet. Könnyen megtelepszik, ha például a fürdőszobában valahol szivárog a csap, vagy a mosógépből gyakran kifolyik a víz. Sokszor szemmel nem is látható, hogy a víz valahol szivárog, a penészgomba mégis beveszi magát oda.
Hogyan szabaduljunk meg a penésztől? Két módon – eltávolítással és megelőzéssel.
Vizsgáljuk meg, hol van penész a lakásban. Vannak kézi nedvességmérő műszerek, de a szőnyegben lévő porból is ki lehet mutatni a penészgombákat.
Javíttassuk meg a szivárgó csapokat és vezetékeket. Ha valamelyik helység penészes, keressük meg, honnan jön a nedvesség, és szüntessük meg az okát. Ha egy kis terület penészedik csak, azt mi is rendbe hozhatjuk, de nagyobb felület esetén jobb, ha szakembert hívunk.
A keményebb felületekről le tudjuk mosni a penészt. Nem feltétlenül kell klóros fertőtlenítő vagy hipó, a szappanos víz és egy kefe is megteszi, vagy használhatunk ecetet is. Hagyjuk a felületeket tökéletesen megszáradni.
Ha befolyt a víz a házba, a nedves részeket 24-48 órán belül szárítsuk ki. Ahol a nedvesség probléma, oda inkább ne tetessünk szőnyegpadlót.
Csökkentsük a házban a nedvességet, szellőztessük a fürdőszobát és a könnyen nedvesedő helységeket. Segít, ha páraelszívót szerzünk be a konyhába és a fürdőszobába. Ha nincs páraelszívónk, akkor a konyhában nyissunk ablakot főzés közben.
Lássuk el szigeteléssel az ablakokat, a külső falakat, a tetőt.
Hordhatunk maszkot, ha penészes környezetben kell dolgoznunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás