Kezdőlap / Tudomány / Problémamegoldás tudati szinten

Problémamegoldás tudati szinten

A gondolkodás a tudatnak az a foka, amelyet a dolgok lényegi tulajdonságainak és viszonyainak célirányos, közvetett és általánosított emberi visszatükrözése, új eszmék alkotó létrehozása, problémák felállítása és megoldása jellemez. A gondolkodás világosan megkülönbözteti és szembeállítja egymással a tárgy elemeit, szintetikus egészbe egységesíti őket, általánosítja az érzéki tapasztalat adatait, és törvényszerűségeket állapít meg. A problémamegoldás alkotja a gondolkodás megkülönböztető sajátosságát. Emellett a sajátosan gondolkodói tevékenységhez tartozik a problémának már a felállítása is, ami maga meghatározott készséget igényel, különben – mint Hegel mondotta – azt kapjuk válaszul, hogy maga a kérdés semmirevaló. Bár a gondolkodási folyamat mint probléma-megoldás nem-tudatosan is végbemehet (például az álomban történő felfedezés vagy feltalálás), egészében az akarati erőfeszítések által irányított gondolkodás képezi a tudat legmagasabb formáját. Ezt patológiai tények is igazolják. A tudatzavarban szenvedő betegeknél a helyet, időt, közvetlen környezetet és saját személyiséget illető dezorientációt figyelhetünk meg, s ezzel összefüggésben megbomlik a problémák felállításának és megoldásának, a gondolkodásnak a képessége is. Ezek a betegek helyesen észlelik az egyes dolgokat, tulajdonságokat, eseményeket, de nem kapcsolják össze őket egységes, értelmes egészbe.
A gondolkodás mint a valóság tudatos visszatükrözésének legmagasabb formája az ember privilégiuma, bár – mint ezt Locke megjegyezte – vannak emberek, akik életük nagyobb részét gondolkodás nélkül élik le.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

1 hozzászólás

  1. dekleva erzsebet

    köszönöm, de végülis nem kaptam válasz arra, hogy mit jelent fekáliával álmodni,? és a másik álmom Kinaival szeretkezni? További szép napokat kivánva, Üdvözlettel, Erzsébet.

Hozzászólás