Prosztatarák

A fejlett országok férfi lakossága számra a prosztatarák szinte elkerülhetetlennek látszik. Míg a betegség 45 éves kor alatt aránylag ritka,80 éves korra a férfiak 70-90 százalékánál előfordul. A férfiak körében ez a leggyakoribb rákbetegség.
Átlagosan 72 éves kor kűrül jelentkezik.
Életkorunkat nem tudjuk megváltoztatni, amit családi, genetikai hátterünket sem (akinek apja, testvére vagy fia érintett, annak fokozott kockázattal kell számolnia). Ám egyre több adat utal arra, hogy már azzal is nagymértékben csökkenthetjük a prosztatarák kialakulásának valószínűségét, illetve lassíthatja a betegség súlyosbodását, hogy egészségesebben táplálkozunk.
Figyelemre méltó, hogy a Távol-Keleten, ahol sok szójából készült terméket, halat és zöldséget, viszont kevés vörös húst és tejterméket fogyasztanak, a prosztatarák legalább tízszer ritkább, mint a nyugati országokban, ahol rengeteg húst és zsíros tejterméket esznek az emberek.
Szerencsére a posztararák lassan növekszik, olyannyira, hogy ha idejekorán felismerik, többnyire nem javasolnak műtétet, hanem a beteg folyamatos megfigyelése mellett a kivárás tűnik jobb megoldásnak. Korszerű szűrővizsgálatok egyike a PSA-teszt, amely a vérben lévő prosztataspecifikus antigén szintjét méri, de az orvosok által végzett betapintásos végbélvizsgálat is elengedhetetlen.
No de miért várnánk ölbe tett kézzel a baj bekövetkeztét? Az étrend javításával jelentős lépést tehetünk a rák kifejlődésének lassítása, kialakulásának késleltetése vagy akár megelőzése érdekében. Más szóval, ha több olyan élelmiszert fogyasztunk, mint a paradicsom vagy a brokkoli, a prosztatarák megelőzhető, vagy legalábbis együtt lehet vele élni.
Az elhízás ellen
Első hallásra furcsán hangozhat, de a túlsúlyosság a prosztatarák kockázatát is növeli. A fölös zsír daganatképződésre hajlamosító hormonok termelődéséhez és gyulladásihoz vezet.
( bizonyított tény, hogy az elhízott férfiaknál gyakrabban jelentkezik a prosztatarák agresszív, tömbnyire halálos kimenetelű formája). Ráadásul a hájréteg miatt nehezebb a daganatot kimutatni, így a kövér embereknél gyakrabban fordul elő, hogy a tumor csak akkor ad hírt magáról amikor már komoly a baj.
A túlsúlyos férfiak prosztatája általában nagyobb, viszont a PSA-színtjük alacsonyabb, így a szűrővizsgálatok hamis negatív eredményt adhatnak -olyannyira, hogy az esetek mintegy negyedrészében a daganatot valóban nem veszik észre. A rák kiújulása szintén gyakoribb a túlsúlyosaknál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik …

Hozzászólás