Aerobik

Nagy múltra tekint vissza az a tömegeket megmozgató, főleg a nők körében elterjedt sport, amit aerobikként ismerünk. 25 éve tette népszerű sporttá az addig csak a NASA űrhajósai által ismert mozgáskultúrát Jane Fonda. A közkedvelt színésznő edzőkazettái révén jutott el az otthonokba, a háziasszonyokig a népszerű sport, melyből egy egész iparág virágzik jelenleg is. Akkoriban még kiforratlan technikák mára már komoly sporttá cseperedtek és megkülönböztetünk több különálló irányzatot is. Ilyen többek között a lépéskombinációkra épülő step aerobik, az ütésekkel kombinált boksz aerobik, a zsírégető combat workout aerobik, illetve a ritmusos jam aerobik. Egytől egyig jellemző az, hogy a test minden izmát átmozgatja a folyamatos és zenére végzett mozgás sorozat. Egy bizonyos idő után pedig beleivódik mindennapjainkba, és szerves részévé válik az egészséges életünknek. Jótékony hatását a tüdőre, a szívre, a keringési rendszerre egyaránt kifejti, hozzátéve hogy a rendszeres aerobik edzés javítja az erőnlétet és erősíti a szívet. A szervezet terhelése egyenletes és egészséges, oxigéndús környezetben történik. Az aerobik rendszeres művelőinek közérzete javul, alakjuk csinosabbá válik.
Mára két fő irányzat alakult ki mégpedig, a fitnessaerobik és a versenyaerobik. Leginkább elterjedt a stepaerobik, a hip-hop aerobik, a harci- aerobik, a high-low combi aerobik. Mindegyikben közös, hogy gyakorlataik révén mindkét nem egyaránt művelheti. A step aerobik lényege hogy lépcsőfokok igénybevételével dinamikus mozgássorozatokat végzünk zenére, amely zsírégető és izomfejlesztő hatást gyakorol a szervezetre. A boksz-aerobik a bokszból és karateedzésekből átvett elemeket kombinálja zenére az aerobik elemekkel a gyakorlatot, mely összességében egy rendkívül hatékony zsírégetés és állóképesség-növelés, kar-, comb- és fenékizom-erősítést eredményez. Az aqua-aerobik során a mozgás vízben történik, így az ízületeket nem terheli olyan mértékben. Mellig érő vízben történnek a gyakorlatok speciális kézi- és lábsúlyzókkal. A gimnasztikai gyakorlatokból merítő feladatsor végzése nem erőlteti meg az ízületeket, így ízületi betegek számára is alkalmazható a torna.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply