A terhességük első harmadában lévő kismamák nagy része szenved a hányinger és a hányás okozta rosszullétek miatt. Az első alkalmakkor még örülünk ennek az állapotnak, később azonban amikor napi rendszerességgel – vagy éppen folyamatosan jelentkezve – térnek vissza a tünetek, már kicsit inkább sürgetnénk az időt, és szívesebben járnánk már a második trimeszterben.
Azonban sokan nem is tudják, hogy a rosszulléteket éppen a magzat megfelelő beágyazódását elősegítő hormonok „kavarodása” okozza, tehát kisbabánk ezen nem éppen kellemes pillanatok alatt feltehetőleg éppen megfelelően, az ő kis 9 hónapra szóló helyére vackolja be magát. Vannak természetesen olyan szerencsésebb anyukák is, akiknek semmiféle problémája nincsen, a pici mégis szépen fejlődik, de a másik véglet is ismert, amikor az anyuka napjait nem csupán az első 12-14 hétben keseríti meg a hányinger, vagy éppen hányás. A reggeli rosszullét enyhíthető azzal, ha az ágy mellé készített keksszel indítjuk a napot – még az ágyban. Van, aki a B6 vitamin, vagy a magnézium szedésére esküszik (utóbbinak görcsoldó, haskeményedést gátló hatása is ismert). Érdemes kipróbálni olyan ellenszereket, melyeket a természet adott: gyömbér, borsmenta tea. Hosszabb távon természetesen hasznos lehet, ha odafigyelünk az étkezésünkre: ha naponta többször eszünk, de keveset, sokkal kevésbé terheljük meg a gyomrukat, ilyenkor is könnyen emészthető, egészséges ételeket válasszunk inkább. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy tényleg csak azt együk, vagy azzal a szerrel próbálkozzunk, amit kívánunk, mert nem érdemes tovább rontani a helyzetet.
A hányinger, hányás a legtöbb esetben a baba első érezhető mozgásával megszűnik – tényleg általában az egyik napról a másikra –, és felhőtlenebbül várhatjuk a picit. Segíthet azonban a kitartásban az a gondolat, hogy a biztos beágyazódás elősegítője a kellemetlen állapot.
Címkékellenszer étkezés hányás hányinger terhesség
Ezt mindenképpen olvasd el!
Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt
Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …