Kezdőlap / Terhesség / Rosszullétek a terhesség elején

Rosszullétek a terhesség elején

A terhességük első harmadában lévő kismamák nagy része szenved a hányinger és a hányás okozta rosszullétek miatt. Az első alkalmakkor még örülünk ennek az állapotnak, később azonban amikor napi rendszerességgel – vagy éppen folyamatosan jelentkezve – térnek vissza a tünetek, már kicsit inkább sürgetnénk az időt, és szívesebben járnánk már a második trimeszterben.
Azonban sokan nem is tudják, hogy a rosszulléteket éppen a magzat megfelelő beágyazódását elősegítő hormonok „kavarodása” okozza, tehát kisbabánk ezen nem éppen kellemes pillanatok alatt feltehetőleg éppen megfelelően, az ő kis 9 hónapra szóló helyére vackolja be magát. Vannak természetesen olyan szerencsésebb anyukák is, akiknek semmiféle problémája nincsen, a pici mégis szépen fejlődik, de a másik véglet is ismert, amikor az anyuka napjait nem csupán az első 12-14 hétben keseríti meg a hányinger, vagy éppen hányás. A reggeli rosszullét enyhíthető azzal, ha az ágy mellé készített keksszel indítjuk a napot – még az ágyban. Van, aki a B6 vitamin, vagy a magnézium szedésére esküszik (utóbbinak görcsoldó, haskeményedést gátló hatása is ismert). Érdemes kipróbálni olyan ellenszereket, melyeket a természet adott: gyömbér, borsmenta tea. Hosszabb távon természetesen hasznos lehet, ha odafigyelünk az étkezésünkre: ha naponta többször eszünk, de keveset, sokkal kevésbé terheljük meg a gyomrukat, ilyenkor is könnyen emészthető, egészséges ételeket válasszunk inkább. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy tényleg csak azt együk, vagy azzal a szerrel próbálkozzunk, amit kívánunk, mert nem érdemes tovább rontani a helyzetet.
A hányinger, hányás a legtöbb esetben a baba első érezhető mozgásával megszűnik – tényleg általában az egyik napról a másikra –, és felhőtlenebbül várhatjuk a picit. Segíthet azonban a kitartásban az a gondolat, hogy a biztos beágyazódás elősegítője a kellemetlen állapot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás