Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Sokan nem is sejtik, hogy a bizsukkal, órákkal, övcsatokkal és egyéb fémeszközökkel érintkező bőrük miért viszket és ég folyton. Ezek bizony a fémallergia tünetei, amivel nem árt bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.
A bőr kivörösödése, gyulladása, esetleg vérzése az adott területen gyanús lehet, de súlyosabb esetekben a tünetek más testrészekre is kiterjedhetnek, akár szédülést, hányingert, hasmenést, általános gyengeséget is tapasztalhatunk, a fémek belélegzése pedig akár asztmához is vezethet. A legkisebb jel észlelése után forduljunk orvoshoz, aki elvégezhet rajtunk egy teljes körű allergiavizsgálatot. A leggyakoribb allergiát kiváltó fémek a nikkel, a réz, a króm, a higany, a platina, de vannak, akik az aranyra és az ezüstre is érzékenyek. A fémallergiások számára rossz hír, hogy a nikkellel számtalan módon találkozhatnak, nem csak ékszerek alapanyaga, de kerámiákban, pénzérmékben, fogtömésekben, kozmetikumokban, sőt még egyes élelmiszerekben (eper, paradicsom, spenót, kakaó) is megtalálható. Ha nemesacél edényünkben savanyú ételt készítünk, a nikkel a főzés során beépülhet ennivalónkba.
Az allergia e fajtájának hátterében az immunrendszer túlzott reakciója áll. Az izzadtság és a vér apró fémrészecskéket oldhat ki a fém ékszerekből, ezek az idegen anyagok a bőrbe kerülve védekezésre késztetik a szervezetet. Sajnálatos módon a fémallergia nem gyógyítható, a tünetek enyhítésére azonban használhatunk gyulladáscsökkentő krémeket. A tünetek kialakulásának a megelőzése a fontos, kerülni kell az adott fémmel minden érintkezési lehetőséget. A megszokott fémeszközeink helyett válasszuk azok műanyagból vagy titánból készült változatát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply