Kezdőlap / Állatok / Kutya / Skót juhászkutya

Skót juhászkutya

Ha valaki hallja, vagy látja azt a nevet, hogy Lassie, kivétel nélkül tudja miről, pontosabban kiről is van szó. Hála Eric Knight regényének Lassie, a skót juhászkutya a hűség, a kitartás és a barátság mintaképe, megtestesítője.
Nagyon sokféle kutyafajta létezik, és általában minden fajtának megvannak a sajátosságai, amelyek lehetnek fizikai tulajdonságok, de legtöbbször mentális, pszichikai jegyekben különböznek, amely jegyek alapvetően érvényesek az egyes fajtákra.
A skót juhászkutya a könyv, illetve az abból készült film miatt divatkutya lett, pedig ez egy olyan fajta, amelynek a tartása előtt érdemes kicsit tanulmányozni alaposabban e kutya jellegzetességeit és nem csak a film erősen eltúlzott bemutatása alapján választani.
A fajta valóban rendkívül hűséges, bátor és kitartó, viszont rendkívüli mód érzékeny. Jellemző rá, hogy szívesen tanul, de csak akkor, ha az tetszik neki, azaz ennél a fajtánál erőszakkal, terrorral nem lehet látványos eredményeket elérni.
Arisztokratikus külseje valóban arisztokratikus jellemet takar, azaz képes sértetten elvonulni és csak hosszas könyörgésre reagálni, mintegy megbocsátva az atrocitásért.
Érzékenysége révén viszont szinte természetfölötti mód tud ráhangolódni a gazdájára, észleve annak hangulatát, betegségét és ahhoz képes alkalmazkodni, azaz egy skót juhász soha nem fog bohóckodni egy lehangolt gazdi mellett. Képes az érkező gazdit 2-3 km-ről megérezni, és képes mindent megtenni érte és a családjáért. A gyerekekért egyenesen rajong, igaz ez a rajongás inkább vigyázó nagybácsis, ellentétben a mindent megengedő labradorral, viszont gyereket egyik fajta sem bántja, természetesen ha kiegyensúlyozottan lett nevelve, hiszen bármilyen kutyából lehet egy közveszélyes, instabil állatot „nevelni”.
A skót juhászkutya lételeme a munka a játék és a gazdival töltött idő, nagyon hálás és valódi barát tud lenni, viszont az ápolása jelentősebb bonyolultabb és hosszabb, mint a legtöbb fajtáé.
Minden olyan család számára ideális, akik szeretnének egy hálás, hűséges barátot, akinek egyénisége szinte emberi szintre emeli, de sosem szabad elfelejteni, hogy minden jó tulajdonsága, szeretet ellenére egy kutya, aki rendkívüli élményekkel ajándékozhat meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply