Kezdőlap / Pénzügy / Gazdaság / Szemét az űrben, avagy miért nem éri meg szemetet kilőni a Napba ?

Szemét az űrben, avagy miért nem éri meg szemetet kilőni a Napba ?

Talán már másnak is eszébe jutott a „nagy kérdés”: Miért nem irányítunk egy rakétát a napnak és küldjük fel az „összes” szemetet. Miért ne működhetne,hogy mint egy nagy szemétégetőt használjuk a Napot. Hiszen laikusként azt gondolhatjuk, hogy a működése ingyenes, nincs fenntartási költsége, nem szennyezeti a környezetünket. Csupa előny nem?

Abba már kevesen gondolnak bele, hogy az emberiség minden képzeletünket felülmúló szemetet termel, illetve egy-egy űrhajó kilövése gigantikus költségekkel jár. Kilónként 22.000 $ ba (körülbelül 4.400.000 Ft.) kerül „bármi” űrbe juttatása. Ha ezt az árat a tizedére is sikerülne leszorítani, akkor is olyan árak jönnének ki aminek törtrészéért lehet a földön semlegesíteni a szemetet.

Nézzük csak azt, hogy Magyarországon egy (!) ember évi 470 kg szemetet termel. Magyarország népessége 2011. áprilisában 9 972 000 fő. Ha utána számolunk ez évi 4.686.840.0000 kg szemét átlagosan! Forintban kifejezve évi 2.062.209.600.000.000 Ft (Az elképzelt egy tized áron!) Elképesztő ugye? Még leírni is sok nem, hogy megtermelni. Összehasonlításul a bruttó hazai össztermék (GDP) 2005-ben 22.027.000.000.000 Ft. volt. Gondolom, mindenki látja az összefüggést. Persze azt gondolhatnánk tőlünk sokkal gazdagabb országok is vannak és azok talán megengedhetnék maguknak a felvázolt ötletet. Csakhogy a magasabb bevételű államoknak magasabb a fogyasztása és így a kibocsátott hulladéka is. Ők sem engedhetnék meg maguknak!

Most jogosan merülhet fel, hogy a nukleáris szemét sokkal kisebb helyet foglal, és sokkal drágább a kezelése és tárolása mint a kommunális hulladéknak. Ha az elképzelt 1/10 áron tudnánk eljuttatni a célba a szemetet, akkor is 3-szor annyiba kerülne egy évi szemét kiküldése mint 100 évi tárolása. (Amerikai adatokat alapján: – 63 működő reaktor, és 58.000.000.000$/100 év tárolási költséget figyelembe véve) Természetesen ekkor még nem is számoltunk azzal a kockázattal amit egy esetleges baleset jelentene.

Összefoglalóul elmondhatjuk, hogy az elképzelés ugyan tetszetős, de sajnos a reális megvalósítás még bőven várat magára.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Világgazdaság

A Világgazdaság (vg) című időszaki kiadvány gazdasági, üzleti hírmagazin, mely napi rendszerességgel jelenik meg. Magyarország …

Leave a Reply