Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Szép betegségek – csúnya betegségek?

Szép betegségek – csúnya betegségek?

Korunk egyik népbetegsége az elhízás. Ez önmagában is nagy problémát jelenthet, mert egyáltalán nem egészséges, ha az ember túlsúlyos. De ez már nem lehet közbeszéd tárgya. Csak addig beszélnek róla, amíg nem komoly a baj. Ha valaki tényleg túlsúlyos, azzal biztosan nem sokan beszélgetnek erről, hogy meg ne bántsák.
A média még rátesz egy lapáttal, aminek következtében ma már mindenki fogyókúrázik. Mondhatni divat fogyózni. Szóval mit is sugároz a média? Mit látni a különböző divat(os) lapokban? És mit sugallnak a reklámok? Azt, hogy csak az válhat sikeressé, akinek manöken alkata van. És hogy hová vezet ez?
Ha az emberen van egy kis túlsúly, depresszióssá válik, vagy sokak, akiknek semmi okuk fogyókúrázni, betegségbe hajszolják magukat. Nem tudnak felhagyni a fogyókúrával, anorexiássá, bulímiássá válnak. Az újságokban pedig továbbra is olvashatjuk a különbnél különb fogyókúrás recepteket, amelyek alkalmazása során szinte már levegőt sem lehet venni. Tény, hogy az élet minden területén fontos, hogy hogyan néz ki az ember, de azért nem kellene túlzásokba esni. Attól még lehet az ember sikeres, hogy az alakja nem tökéletes.
Az allergia is „divatos” manapság. Mindenre allergiásak vagyunk, és ezt hangoztatjuk is lépten-nyomon. Az allergiás megbetegedések hátterében az egészségtelen életmód áll, ami az immunrendszer legyengüléséhez vezet. Az emberek nagy többsége egész napját az irodában tölti, hétvégente, amikor pedig akár kirándulhatna is, inkább a tv-t bámulja naphosszat.
Nincs olyan betegség, amelyről ne beszélnének az emberek. Az eddigiekben olyanokról volt szó, amelyekről bárhol bármilyen körülmények között képesek beszélni. Vannak azonban olyan betegségek, amelyekről szintén gyakran esik szó a médiában: cikkeznek róluk különböző újságokban, hallani róluk a tv-ben, a rádióban. De ha közvetlenül találkozunk ezekkel a betegségekkel, inkább igyekszünk tudomást sem venni róla. Ilyenek például a daganatos megbetegedések, különböző nemi betegségek (pl. az AIDS), bőrbetegségek, szenvedélybetegségek.
Talán az határozza meg, hogy mennyit, kikkel, és hogyan beszélünk az adott betegségekről, hogy mennyire súlyos. Csak akkor beszélünk egy adott betegségről olyasvalakivel, aki érintett a témában, ha jól ismerjük az illetőt és merünk vele beszélgetni erről.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

3 hozzászólás

  1. Milyen betegség lehet szép? :)

  2. Igazad van, nem a legjobb a cím. :) Mindegy, már így marad. :) „Divatos betegségek” akarna lenni, amiről szinte sikk beszélni…

Leave a Reply