Kezdőlap / Szívinfarktus / Szívbetegség megelőzhető

Szívbetegség megelőzhető

Hihetetlenül hangzik,de igaz : már heti fél adag halétel elfogyasztásával is csökkenthető a halálos kimenetelű szívroham kockázata.
Mielőbb át kell térni az egészséges táplálkozásra,hogy élettani hatása minél inkább érvényesüljön.
Nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni a szívbetegség kockázati tényezőit,hiszen többségük nem érezhető,márpedig fájdalom hiányában azt hihetjük ,minden rendben.
Gyakran egy rokon vagy közeli ismerős váratlan szívrohama kell ahhoz,hogy rádöbbenjünk, minket is bármikor elérhet ez a kíméletlen betegség.
De ne feledjük,hogy a szívbetegség gyakran hosszú évek alatt alakul ki, és a már kialakult koros folyamatokat nem lehet megállítani egyik napról a másikra.
Ha a családban van, vagy volt szívbetegség akkor könnyebb az elhatározás,hogy megelőzzük a bajt,mielőtt kialakulna. Mielőbb meg kell változtatni táplálkozási szokásainkat.
A szívbetegség kialakulásában az étrend játssza az egyik legfontosabb szerepet,akkor logikus,hogy annak megváltoztatása lehet a megelőzés legfőbb eszköze.
Felejtsük el a zsíros ételeket és a szalonnát,fogyasszunk több halat,gyümölcsöt,zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.
Már az is jelentősen csökkenti a szívroham kockázatát,hogy minden étkezés keretében elfogyasztunk egy gyümölcsöt vagy zöldséget.
Sőt,az egészséges étrend a már fennálló szívbetegségből esetleg ki is gyógyíthat – ez az, amire a pirulák nem képesek-, mégpedig a koleszterinszínt és a vérnyomás csökkenésével,a vércukorszint normalizálásával,a gyulladásos folyamatok visszaszorításával és a fogyás elősegítésével.
Azon szívbetegeknél,akik mediterrán étrendre tértek át (tehát vörös húsok és feldolgozott élelmiszerek helyett friss termények,teljes kiőrlésű gabonafélék és egészséges zsiradékokat tartalmazó halak,olívaolaj és diófélék kerültek az asztalukra), 50-70 százalékkal csökkent az újabb szívinfarktus kockázata azokhoz képest,akik továbbra is egészségtelen,nyugati típusú táplálkozási szokásokat követték.
Egyre többen tudják,hogy az egészséges táplálkozás (halak, gyümölcs, zöldség, diófélék,teljes kiőrlésű gabonafélék,) élelmi rostokban gazdag táplálékok A természet szívgyógyszereinek tekinthetők.
Ha hetente csak egyszer ebédre vagy vacsorára halat eszünk, az nagy valószínűséggel azt jelenti,hogy eggyel kevesebb húsételt fogyasztunk -és ez önmagában is eredmény, többek között azért,mert a koleszterinszínt nem emelkedik tovább. De a halakban lévő zsírok kiváltképp egészségesek: stabilizálják a szívritmust, így segítenek a aritmia (szabálytalan szívverés) megelőzésében,ami szívelégtelenség,trombózis előidézője lehet, továbbá csökkentik a koleszterin és a tigliceridek szintjét,valamint mérséklik az artériák gyulladását, ami a legújabb kutatások szerint főszerepet játszik a szívbetegség kialakulásában.
Tehát : egészséges táplálkozással megelőzhető a szívbetegség kialakulása vagy legalábbis csökkenthető annak kockázata.
Minél több olyan élelmiszert fogyasztunk(zabkása,zabkorpa, hüvelyesek,diófélék, gyümölcs ,áfonyalé, alma,fokhagyma piros húsú grépfrút) szervezetünk ellenálló képessége növekszik,képes lesz ellenállni a ránk leselkedő veszélyeknek.
Az itt felsorolt táplálékok mindegyike véd a szívbetegség ellen,de vannak köztük olyanok ,amelyek együtt fogyasztva még hatékonyabbak.

Például a szójafehérje,a mandula,a zab,az árpa és a növényi sztanolok kombinációja .

A másik diéta a bor,hal étcsokoládé,gyümölcsök,zöldségek,mandula és fokhagyma

Ha ezeket az ételeket kombinálva együttesen fogyasztjuk akár 76 százalékkal csökkenthetik a
szív-ér rendszeri megbetegedések kockázatát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás