Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / Szorongás leküzdése

Szorongás leküzdése

Időnként mindenkit elfog a nyugtalanság vagy a félelem, ám ha a szorongás idültté válik, orvoshoz kell fordulni. A szorongás lelkiállapot, de jellegzetes fizikai tünetekkel jár. Egyre több orvos osztja azt a nézetet, mely szerint helyes táplálkozással ezek egy része enyhíthető, sőt akár meg is szüntethető.
A jellemző tünetek: szájszárazság, izzadás, légszomj, szívdobogásérzés, szédülés, mellkasi fájdalmak, hasmenés, fáradtság. A szorongás az immunrendszert is gyengíti.
Az étvágytalanság és a kihagyott étkezések felboríthatják a normális étrendet, az elégtelen táplálkozás pedig fogyáshoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A hiánytüneteket tovább súlyosbíthatja a kimerültség, amit a szorongás közvetlenül okoz. Bizonyított tény, hogy a magnézium és a B6-vitamin hiánya szorongást kelt, és hogy stressz hatására a szervezet gyorsan feléli C-vitamin-tartalékait. Idült szorongás esetén tehát ezeknek a tápanyagoknak a fokozott fogyasztása bizonyos javulást hozhat.
A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres táplálkozás döntő fontosságú. Ha a szorongó beteg nem eszik, nemcsak lelkiállapota rosszabbodhat, hanem más panaszai is támadhatnak. Főleg emésztési panaszok, például gyomorégés.
A kávé, tea, kóla és étcsokoládé koffeinje serkentő hatású. Kis mennyiségben javítja a közérzetet és az állóképességet, de nagyobb adagja izgatottságot okozhat, különösen a koffeinre érzékenyeknél.
A szorongó ember gyakran nyúl a pohár után, de az ivásról csak még rosszabb állapotba kerül. Sokan azt hiszik, hogy az alkohol nyugtató vagy serkentő hatású, holott valójában levertebbé teszi az embert. Az ivás után 6-12 órával jelentkező hipoglikémia is kiválthat szorongási rohamot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Leave a Reply