Kezdőlap / Állatok / Szurikáta

Szurikáta

A szurikáta az egyik legkarizmatikusabb kis emlős. A mongúzfélék családjába tartozik (latin nevén Suricata suricatta). Afrika déli részén él, Dél-Afrika, Botswana, Namibia, Angola területén, sivatagban, félsivatagban, füves területeken.
Kb. 24 cm hosszú, 2o cm hosszú farokkal, és csak néhány száz grammot nyom. Szeme körül fekete folt van, ami a nap vakító hatását valamennyire ellensúlyozza. Hátán fekete sáv húzódik végig. Gyakran áll két hátsó lábára, közben mellső lábait a mellkasa előtt tartva. Mindenevő, rovarokat, lárvákat, de gyümölcsöket is fogyaszt.
Ez a karcsú kis állat nappal aktív, üregeiben keres menedéket a hőség elől. A járategyüttesnek akár 9o bejárata is lehet, és több szinten húzódhat egymás alatt. A szurikáta többnyire a járatok közelében marad, kivéve, ha a táplálkozáshoz messzebbre kell mennie. Együtt a szurikáták bátran megtámadnak olyan veszélyes ellenségeket is mint a skorpió, majd visszatérnek üregeikbe megetetni kicsiket.
Társas állat, 1o-2o-as csoportokban él, és felváltva jár egy-egy szurikáta egy magasabb ágra vagy szikladarabra kémlelni, hogy nem fenyeget-e veszély (legfőképp ragadozómadarak). Őrködés közben két hátsó lábára áll. A csoporton belül felosztják egymás közt a feladatokat, van aki a kicsikre vigyáz, más őrködik vagy éppen vadászik.
Területüket a hímek mirigyváladékukkal megjelölik. Vadászat közben az állatok halk morgó hangon kommunikálnak egymással. Kotyogó vagy ugató hangjuk viszont ragadozót jelez, ekkor az egész csapat gyorsan visszaszalad az üregekbe.
Egyéves kora körül lesz ivarérett, 11 hetes vemhesség után 2-5 utódja születik. Fogságban 12 évig is elélhet.
A szurikáta szeret napozni. A félsivatagban éjjel nagyon hideg van, így reggel, hogy felmelegedjen, kifekszik a napra, szemét azonban mindig ébren tartja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás