Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Talpas gőte jegyei és tápláléka

Talpas gőte jegyei és tápláléka

Jegyei: kicsiny, karcsú gőte, feje nyújtott, orra lekerekített. farka oldalról lapított. Fejoldalán sötét csík húzódik a szemen
át. Háta sárgás, olajzöld vagy halványbarna; többnyire sötéten foltozott vagy márványozott. Torka enyhén áttetsző, rózsaszínű, harántredő vonul át rajta. Hasa fehéres, középen szalmasárga. A nászruhás hím fejmintázata sötétbarna, a tarkóján induló él megszakítás nélkül megy át a mérsékelten magas, felső farokszegélybe. A farkon két sötét pettysor látható, alsó szegélye világoskék. Vége lapát alakú, 5-6 mm hosszú farokszál nyúlik ki belőle. A hím további ismertetőjegyei a jól látható oldalsó bőrdudor, a hátsó lábujjak közti, feltűnő úszókaréj és a kipúposodó kloáka. A teljes hossz 80-90, ritkán 100 mm. Elterjedése: az Ibériai-félsziget északi részén. Franciaországban, Svájcban, a Benelux államokban, Nyugat-Németországban, valamint Angliában él. Élőhelye: sokféle biotópot kedvel, gyér és dús növényzetű tájakat, illetve síkságokat, domb és hegyvidékeket egyaránt. Többnyire 1400 m-ig hatol fel, de elterjedési területének egyes részein, pl. Észak-Spanyolországban. 2000 m magasságba is eljutott. Inkább a kisebb vizek közelében fordul elő, és ezekben szaporodik.
Tápláléka: rovarok, férgek, apró rákok.
Egyéb: a talpas és a pettyes gőte nőstényeit (elsősorban a vízi alakokat) igen nehéz elkülöníteni. A talpas gőte nőstényének legbiztosabb ismertetőjegye a hátsó talpán lévő 2 apró dudor. Bár a két faj gyakran együtt is előfordul, kereszteződésüket a természetben még nem bizonyították egyértelműen. Megfelelő (akváriumi) feltételek között azonban hibridek is létrejönnek. A pettyes gőte egyes déli alfajainak nászruhája hasonló a talpas gőtééhez. Így azok hímjein is jól látható oldalsó bőrdudorok vannak. háttarajuk és farokszegélyük nem csipkés, és gyakran még farokszáluk is van. Ahol a két faj egyazon vízben él, lárváik a terepen nem különböztethetők meg biztosan. A talpas gőte életének nagy részét a szárazföldön tölti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply