Kezdőlap / Testépítés / Tartsuk be a szabályokat!

Tartsuk be a szabályokat!

A test izomzata a test tömegének kb. 40-a az átlag embereknél, az aktív sportolóknál ez több mint 50 százalékát teszi ki. Az izom 75 százalékban vizet és 20 százalékban fehérjét tartalmaz, további 5 százalék a szénhidrátokból, zsírokból és ásványi sókból tevődik össze. Az izom rostokból áll, annál nagyobb a mérete minél több rostból áll az izom. Elvileg a teljes izomműködéshez az összes rostot meg kellene mozgatni, de ez nem egyszerű dolog. Az edzés során az izomsejtek száma nem fog nőni, hanem az izomsejtek mérete lesz nagyobb.

A testépítés első szakaszában igazából nem nő az izom, inkább csak a feszülés érzését tapasztaljuk. Ez fontos mert ezt a fajta érzést meg kell tanulni elfogadni. Egy idő elteltével az izom képes lesz több erőt kifejteni. Az edzésnek ez a szakasza akár több hónapig is eltarthat, ez egyéntől függő, mivel minden embernek más az izomzata. Az izmok ezután hirtelen, mondhatni látványosan kezdenek el növekedni, de ehhez a megfelelő fehérje adagolására is szükség van. Az izom akkor nő, ha terheljük, szinte túl kell terhelnünk a látványos fejlődéshez. Az izmok edzésével nagyon jó kondíciót lehet felépíteni. Aki már próbálta a testépítést, tapasztalhatta, hogy egy kimerítő edzés után a másnap kifejezetten nehéz lehet. Az izomláz néha igen fájdalmas, a folyamatos edzéssel egy idő után teljesen kiküszöbölhető.
Izomláz esetén jobban kell az edzésre koncentrálni, nehogy a fájdalomérzet elterelje a figyelmünket és egy rossz mozdulat sérülést okozzon.
Az enyhébb izomlázakra rá lehet edzeni. Aki csak ritkán edz, az többször is izomlázas lehet, mert az izmok nem szokják meg a rendszeres terhelést.
Ha bármilyen sérülést elszenvedünk az edzés alatt, soha ne edzünk keményen, mert rásérülhetünk. Meg kell adni a testnek az esélyt a regenerálódásra. A sérülést megelőzve rendesen melegítsünk be, ne sajnáljuk ezt az időt, mert a sérülések elkerülhetőek és azért az sem mindegy, hogy 40 éves korunkra ízületi problémáink lesznek vagy nem.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle “sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Hozzászólás