Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Teendők láz- és hányás esetén

Teendők láz- és hányás esetén

A legegészségesebb gyerek is megbetegedhet. Általában ilyenkor az aggódó szülő pánikba esik. Néhány egyszerű mód arra, hogy mit tegyünk amíg a csemeténkkel eljutunk az orvoshoz.
A betegségek esetén a leggyakoribb kellemetlen tünet a láz. Még ma is fennáll az a tévhit, hogy a lázas gyereket melegben kell tartani, nem szabad fürdetni, és a csuklóra vagy a homlokra tett vizes ruha csökkenti a hőmérsékletet. Ezek helyett alkalmazunk váltott törzsborogatást, amit negyedóránként cseréljünk le, hatásosabb módszer mint az előbbiek. A hűtési módokat a gyógyszeres lázcsillapítás mellett alkalmazzuk.
A lázcsillapító szereket be lehet adni a szájon át és kúp formájában a végbélen keresztül is. A végbélből felszívódó kúp gyorsabban hat mint a szájon át alkalmazható lázcsillapító szerek. Fontos tudni, hogy a hányó gyereknek ne a szájon át adjuk be a gyógyszert, valamint a hasmenéssel küszködő kis betegnek ne kúp formájában kapja meg a lázcsillapítót.
Csecsemő és gyermekkorban a másik gyakran előforduló tünet a hányás. Amennyiben gyermekünknél hányást tapasztalunk mindenképp folyadékpótlásra van szüksége, szilárd ételt ilyenkor ne adjunk neki. Megpróbálhatjuk teával itatni, de ha a gyermek szívesebben fogadja akkor vizet is ihat. Gyakran adjunk neki folyadékot, először csak keveset, pár kanálnyit vagy néhány kortyot, ha ezt is kihányná ennél is kevesebb mennyiséggel próbálkozzunk. Amennyiben megszűnt a hányinger a folyadék bevitelt továbbra is folytatni kell, és amíg teljesen tünetmentes nem lesz a gyermek passzírozott gyümölccsel, vagy reszelt almával tartsuk tovább a diétát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás