Téli depresszió

Akik a borongós téli hónapok alatt állandóan levertnek és fásultnak érzik magukat, de a tavasz beköszöntével felélénkülnek, „téli depresszióban” szenvednek. Ezt az állapotot a fény megvonás hatására az agyban bekövetkező kémiai változások idézik elő. Az északi országokban élő nőket sújtja leginkább, ahol a hosszú téli hónapok alatt igen sokan esnek depresszióba, és követnek el öngyilkosságot. Egészen 1987-ig nem ismerték el hivatalosan az évszakos depressziót önálló betegségként, jóllehet az orvosok már az 1920-as években is napos, meleg tájakra pihenni lehangolt betegeiket a téli hónapok alatt.
A téli depresszióban szenvedők többsége már 1-2 hetes fényterápia után jobban érzi magát. A beteget természetes napfénynek vagy az átlagos belső téri világításnál 5-20-szor erősebb, intenzív fehér fénynek teszik ki heteken át, naponta legalább fél óráig. Ez a kezelés hatékonyabb, mint azok az antidepresszáns gyógyszerek, amelyeket olykor a téli depresszióra írnak fel az orvosok. Ezzel az állapottal együtt jár bizonyos sóvárgás az ételek után, elsősorban a cukros szénhidrátok kívánása. A téli depressziós betegek keményítőben dús élelmiszerek elfogyasztása után kis ideig jobban érzik magukat. Svájci kutatók szerint az édességek ugyanazoknak a hangulatváltozást okozó vegyületeknek a termelését idézik elő, mint a napfény. Fényterápia alkalmazásakor a cukros ételek iránti vágy csökkenhet.
Aki téli depresszióban szenved, szénhidrát-szükségletét könnyű tésztákkal, hüvelyesekkel, friss zöldséggel és kenyérrel elégítse ki a zsíros, cukros édességek, sütemények helyett. Az alkoholt kerülje, mert az fokozza a depressziót. Tartózkodjon többet a szabadban, s ha irodában dolgozik, helyezze asztalát ablak közelébe. Ha módja van rá, vegyen ki télen egy pár nap szabadságot, és utazzon el naposabb tájakra!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Hozzászólás