Bye-Bye Zsír

Fogyókúra. Már az elején leszögezném, hogy nincsenek csodaszerek. Nem léteznek! Nincs olyan, hogy egy bogyótól vagy pár deciliter folyadéktól eltűnne rólunk a felesleg. Sajnálom, ha ezzel bárkit elkeserítettem, de ha tovább olvas nyerhet néhány jó tanácsot annak érdekében, hogy formába hozza magát vagy, hogy megszabaduljon azoktól a fodroktól, párnácskáktól. Rajtam is volt bőven felesleg nem is kevés, de eltüntettem. Átéltem azt amit a mai világban egyre többen szeretnének, a fogyás rítusát. Másként talán nem is lenne hiteles az írásom. De vágjunk is bele…

Annak aki fogyni szeretne legelőször azt kell eldöntenie, hogy valóban ezt szeretné-e? Valóban képes-e rá? Bizony ez az első lépés! Viccesnek tűnhet, de álljunk meztelenül egy nagy tükör elé és nézzük meg a testünket! Képzeljük el magunkat vékonyabbnak. Persze a köztudatban a boldog ember ismérve, hogy elfogadja magát úgy ahogy van. -Én úgy gondolom, hogy ez nem teljesen igaz. Vajon nem-e lennénk boldogabbak néhány kilóval könnyebben? Ha bátran mernénk levenni a ruhánkat, ha bátran mernénk megmutatni a testünket. Nem szebb látvány nyáron a strandon egy esztétikus test mint egy elhízott, vagy túlsúlyos? Vajon javulna-e a szexuális élete ha nem lenne olyan szégyenlős ruha nélkül? Szerintem a válaszok a fogyás mellett szólnak. A fogyásra bárki képes! Hangsúlyozom, hogy bárki! Legyen pár kiló plusz, vagy akár több tíz kilóról szó. De a fogyás nem könnyű és nem is rövid idejű! Hónapokba vagy évekbe is telhet a kívánt eredmény elérése. Tehát első lépésként azt kell elhatároznunk, hogy szeretnénk-e karcsúsodni, és ezért képesek vagyunk-e küzdeni.

Ha eldöntöttük, hogy megszabadulunk a felesleges kilóktól már jó úton járunk. Bár általában eddig mindenki eljut. Második lépésként az étkezésünket kell átnéznünk. Bizonyára nem táplálkozunk helyesen. Most egy egyszerű képlet következik. Az emberi szervezetnek kalóriára van szüksége. Mindenkinek más és más mennyiségűre. Ez azt jelenti, hogy ha a számunkra szükséges kalóriát visszük be a szervezetünkbe a súlyunk stagnál. Ha magasabb értéket akkor hízunk, ha kevesebbet akkor fogyunk. Azért nem teljesen ilyen egyszerű. Ha sok kalóriát viszünk be akkor a szervezetünk ezt elraktározza, ha keveset akkor a raktáron lévőt használja fel. A napi mozgásunk során kalóriát égetünk el. Ez a mozgás intenzitásától is függ. Még TV-zés közben is égetjük a kalóriákat, nyilván egy biciklizéshez képest jóval kevesebbet. Az interneten rengeteg kalóriatáblázat található, ahol megtudhatjuk a szervezetünk számára szükséges körülbelüli kalóriaszükségletet.

A köztudatban élő buta tévhit szerint ha este hat óra után nem eszünk akkor nagyon gyorsan lefogyunk. Ez badarság. A szervezetünknek szüksége van tápanyagra, majdhogynem folyamatosan. Enélkül legyengülnénk, immunrendszerünk kimerülne. Nem szeretnék mélységekig belemenni, de azzal tisztában kell lenni, hogy a fogyókra alatt szükség lesz rengeteg vitaminra és sok folyadékra. Próbáljuk a kalóriabevitelt csökkenteni míg a mozgásunkat növelni. Táplálkozásunk során törekedjünk az alacsony kalóriatartalmú ételek, mint pl. a fehér húsok fogyasztására és a magas kalóriatartalmú ételek pl. a tészta és a kenyér bevitelének csökkentésére. Ne igyunk már annyi cukros üdítőt! Ott a csapvíz. Olcsó és egészséges. Növeljük a fehérje bevitelt pl. tejtermékek fogyasztásával. Lehetőleg zárjuk ki az édességet! Nem vagyunk már gyerekek, nem kell az a cukorka, sem az a csoki. Ha önmagában próbáljuk ezt az elvet tartani már pár hét alatt látható hatást tapasztalhatunk. De ha igazán fogyni szeretnénk szükség lesz a harmadik lépésre, a mozgásra is!

Nos a mozgás. Ez egy igen kényes témakör. Sajnos a mai rohanó világban erre elég kevés időt fordítunk. Pedig a mozgás nem csak a fogyás miatt szükséges. Általános egészségi állapotunkhoz tartozna a napi rendszeres mozgás. Nyilván az átlagembernek nincsen annyi ideje, hogy naponta több órát töltsön konditeremben, uszodában, teniszpályán stb. Ez tény. De mi most fogyni akarunk! Hát irány a szabadba vagy az edzőterembe. Itt sem szeretnék részletekbe bocsátkozni, hiszen erről rengeteget lehetne írni. Ha már elhatároztuk, hogy lefogyunk, hát tegyünk is érte. Ha az első hónapban csak heti háromszor sétálunk egy-egy félórát, a hónap elteltével meglepődve állhatunk a tükör elé. Ezután a következő hónapban már kocoghatunk, majd futhatunk is. Nem kell egyből leterhelnünk a szervezetünket. Ha konditerembe megyünk nem kell hatalmas súlyok alá feküdnünk. Higgyék el nem szégyen az ha kis súlyokkal edzenek. Sőt! Ha fogyni szeretnénk nem is kell nehéz erőgyakorlatokat végeznünk. Nagyobb eredményt érhetünk el kardióedzéssel, mint a nehéz tárcsák emelgetésével. Kérem fokozatosan terheljék szervezetüket!

És ennyi is. Ha betartjuk ezeket a pontokat látványos eredményt érhetünk el.

  1. elhatározás
  2. étrend változtatás (kevesebb szénhidrát, több fehérje)
  3. mozgás

Egyszerűnek tűnhet, de higgyék el ez egy nagyon nehéz és megterhelő folyamat, de a hatás garantált! Rengeteg fogyást segítő készítmény létezik, de önmagukban nem fognak a súlycsökenéshez segíteni. Itt sem szeretnék részletekbe bocsátkozni, de a fehérje helyettesítésére használhatunk instant fehérje porokat, a zsírégetőkapszulák vagy folyadékok is társaink lehetnek, de ismétlem, hogy önmagukban nem használnak. A zöldtea jó hatással van az anyagcserénkre, de több hónapon át tartó fogyasztása nem javasolt.

Amire mindenképpen szükség lesz az a kitartás és az elszántság! Kérem ne adják fel! Jó fogyást mindenkinek!

Mr.Soul

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás