Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Diéta, böjt, fogyókúra – Mi a különbség?

Diéta, böjt, fogyókúra – Mi a különbség?

Alig akad ember, aki ne akarna fogyni, csinosabbá válni, és ehhez a legkézenfekvőbb megoldás a fogyás. Nem mindegy viszont, hogy milyen módon érjük el a kívánt célunkat.
Diéta, böjt, fogyókúra, milyen hasonló szavak, és ha nem gondolunk bele, talán el is tudunk tévedni benne, könnyen nagy hibába eshetünk. Járjunk utána ezeknek a kifejezéseknek.
A diéta egy különleges étrendet jelöl, melyet leginkább orvosok javasolnak bizonyos betegségek során. Ennek célja nem a súly csökkentése, hanem a szervezet kímélése bizonyos egészségügyi okokból kifolyólag.
A böjt maga a koplalás, tehát, amikor semmiféle ételt nem veszünk magunkhoz. Legfőbb célja a méregtelenítés, de vallási okokon alapuló böjt is ismert.
A fogyókúra pedig az étkezések korlátozása, és legfőbb célja a testsúly csökkenése, tehát a fogyás.
Ezeket nagy hiba összekeverni. Ha fogyni akarunk, nem érdemes a böjtöt választani, mert nagyon veszélyes is lehet. Mivel pár napig szoktunk leggyakrabban böjtölni, a kezdeti testsúlycsökkenést nem a tényleges fogyás okozza, hanem a szervezetünk folyadékvesztesége, tehát valós fogyás nem történt és nagy valószínűséggel a böjt befejeztével ez a pár kiló vissza is jön, mivel a szervezetnek erre szüksége van. Emellett számos kellemetlen mellékhatása is van, az ember ingerlékeny, nyugtalan, gyenge. Böjtöt akkor válasszunk, ha teljes életmódváltásra készülünk, vagy méregteleníteni akarjuk a szervezetünket.
Speciális diétákat szintén nem érdemes választani fogyás céljára, hiszen az orvosi diéták bizonyos szervek kímélésére szolgálnak, és nem feltétlenül kalóriaszegény étrendet tartalmaznak, csupán egyes ételeket, ételfajtákat mellőznek az étellel.
A fogyókúrák viszont kifejezetten a testsúly csökkentésére lettek kidolgozva, céljuk a kevés kalóriájú ételek olyanén összeállítása, mellyel az ember könnyen vagy viszonylag könnyen el tudja érni kívánt testsúlyát. A fogyókúra nem pár napig tart, hanem hetekig, hónapokig. Az eredményt kitartó munkával, kiegészítő sporttal lehet elérni.
Mindezek tükrében teljes joggal kimondhatjuk, hogy nem érdemes a reggeli étkezést kihagyni, például olyan szabályokat felállítani magunknak, hogy két napig nem eszünk, vagy délig semmit sem fogyasztunk.
Ha valójában fogyni akarunk, alaposan járjuk körbe a témát, és egy olyan fogyókúrát válasszunk magunknak, ami kíméletes, és hosszú távon fenntartható.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás