Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Teremtsünk harmóniát!

Teremtsünk harmóniát!

Manapság gyakran előfordul, hogy a férj és feleség egészen más szakmában dolgozik, de mindegyik szeret összejönni kollégáival egy kis szakmai eszmecserére. Miért lenne kötelező, hogy csak együtt mehetnek? Egyikük valószínűleg végigunatkozná a másik számára oly érdekes beszélgetést. Nem arról van szó, hogy ne mutassunk érdeklődést egymás munkája, szakmai problémái iránt, de a mai, bonyolult foglalkozási követelmények mellett már gyakran nem várható el, hogy nehéz szakkérdésekhez érdemben hozzászóljanak vagy a részletek iránt érdeklődjenek. Ilyen esetben viszont könnyen fölöslegesnek érzi magát az ember egy társaságban, sőt esetleg kisebbrendűségi érzései támadhatnak, ami veszélyes lehet a házastársi kapcsolatra is. Többnyire tehát célszerűbb külön menni a szakmabeliekből álló társaságba, s hazatérve beszámolni egymásnak, hogy milyen érdekes viták voltak.
Másik példa: a házastársak egyike imádja a komoly zenét, a másik viszont botfülű vagy nem érdekli az ilyen zene. Miért ne járhatna a zenekedvelő egyedül vagy mással hangversenyre, operába? Miért ne ülhetne le beszélgetni a zenéről barátjával vagy barátaival? A házastársi kapcsolat ettől még nem szenved csorbát, sőt végeredményben kielégítőbbé válhat, mert nem akadályozza egy fontos egyéni igény kielégítését.
Szinte hallani az ellenvetést: mi lesz, ha valamelyikük a külön program során találkozik egy szimpatikus másneművel és beleszeret? Nos, ilyesmi a házastársak közös társas programja esetén is előfordulhat, sőt akkor is, ha egyáltalán nem járnak társaságba, csak dolgozni. Ezzel a lehetőséggel mindig számolni kell. Itt csak annyit: minden azon múlik, hogy a házastársak között megvan-e az alapvető harmónia és a kölcsönös bizalom. Ha ez megvan, akkor a külön programjaikat, élményeiket is be tudják építeni kapcsolatukba, elmondják egymásnak, megbeszélik, értékelik – s így azok nem lazítják a házasságot. Igaz, hogy az egyéni szabadidő-programok túlsúlyba kerülése általában a házasság funkciózavaráról, elhidegülésről tanúskodik. Egy korszerű házasság azonban annyira kiegyensúlyozott és olyan sokat nyújt mindkét félnek, hogy erre nehezebben kerülhet sor.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás