Testtömeg index

A testzsír csökkenését műanyag bőrcsipesz segítségével tudjuk figyelemmel kísérni, amely a különböző testrészeken található zsírréteg vastagságát méri. Hagyatkozhatunk a testtömeg indexre is (lásd az alábbi táblázatot).
A bőrcsipesz nem drága, és a jobb gyógyszertárakban beszerezhető.
A csomagban általában egy táblázatot is elhelyeznek, amely az egészséges és egészségtelen zsírrétegvastagságokat jelzi. De vigyázat! Könnyen becsíphetjük a bőrt, és segítségre lesz szükség a nehezen hozzáférhető testrészeken, például a hát alsó szakaszán való alkalmazáskor.
Legegyszerűbben testzsír százalékot megállapító géppel ellenőrizhető a folyamat. Mivel a testzsír egyem
dolog, és számos tényező függvénye, a pontos végeredményhez meg kell adni a magasságot, az életkort, a nemet, illetve az aktivitást.
Elhízottnak az az ember tekinthető, akinek testsúlya 20%-kal meghaladja ideális súlyát. Ez a megállapítás elsősorban a felesleges zsírtartalékra vonatkozik. Nem feltétlenül kell ahhoz úszógumi, hogy a testtömeg index szerint valaki „túlsúlyos” legyen. Mivel az izomszövet nehezebb a zsírszövetnél, a testépítők és atléták általában nehezebbek, mint hasonló nemű, magasságú és test felépítésű társaik. Mégsem hívná őket senki túlsúlyosnak. Ezzel ellentétben vannak látszólag sovány emberek, akiken mégis van felesleges zsírréteg.
A testtömeg index (BMI, azaz Body Mass Index) a mérlegnél sokkal pontosabban jelzi a testünket borító felesleges zsírt, bár a különösen izmos sportolók, illetve az erős testfelépítésű emberek kivételt képeznek a szabály alól.

A testtömeg index a következő módon számolható ki:
BMI= testsúly (kg) – magasság négyzete (méterben)
Egy 80 kg súlyú és 1,60 méter magas ember testtömeg indexe például:
BMI = 80 -r (1,60 x 1,60) = 31,2
A testtömeg index szerint a következő súlykategóriákat különböztethetjük meg:
Kategória:

sovány, normál, kövér,elhízott
BMI:

19 alatt, 20-25, 26-30, 30 felett

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply