Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Túrógombóc

Túrógombóc

A túrógombóc gyors és olcsó desszert lehet egy kiadós ebéd vagy vacsora úzán.
Itt két egyszerű receptet mutatunk be.

A túróz áttörjük vagy húsdarálón ledaráljuk, keverünk bele 4 egész tojást,14 dkg búzadarát, gyengén megsózzuk,tehetünk bele áfonyát,mazsolát pikánsabb lesz. kb. egy órát piheni hagyjuk.
Ezután vízbe mártott kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és gyednén sózott, bő, forrásban lévő vízben főzzük.
Mérsékelt tűzön főzzük, míg a gombócok a víz felszínére jönnek (ez kb. 8-10 perc)
Közben a zsírban aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, beletesszük a vajat, és egy kicsit megsózzuk. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, és a vajas pirított morzsába forgatjuk.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Aki szereti, porcukorral is megszórhatja.

Hozzávalók:

  • 75 dkg túrógombóc,
  • 4 db tojás,
  • 14 dkg búzadara,
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • 3-4 dkg vaj,
  • 2 dl tejföl,

Gyors túrógombóc

Az aludttejet gyengén megsózva felforraljuk, és amikor a túró kezd kicsapódni, belekeverjük a darát. Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Közben a vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, és amikor a dara már langyos, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a pirított morzsába hempergetjük, és kikent tepsibe vagy tűzálló tálra egymás mellé rakva néhány percre a meleg sütőbe tesszük. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel. Esetleg porcukorral.

Hozzávalók

  • 1 l aludttej,
  • 25 dkg búzadara,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg vaj,
  • 5 dkg zsemlemorzsa,
  • só és esetleg porcukor

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply