Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Vajon mit eszik a tengerimalac?

Vajon mit eszik a tengerimalac?

A tengerimalac etetésében, a legnagyobb hangsúlyt fektessük a megfelelő mennyiségű szénára. Nemcsak hogy ez az állat fő tápláléka, de sok vitamint biztosít, elősegíti az emésztést, és koptatja a folyamatosan növő fogakat. Kevesen tudják, de a tengerimalacoknak 20 foguk van (4 metsző, 4 elő zápfog, és 12 zápfog). A szénának nemcsak a mennyisége, de a minősége is fontos. Mindig friss szénát kapjon, és bár többféle kapható (hegyvidéki, lucerna stb.), a legjobb, ha mezei szénát vásárolunk kedvencünknek. Ha megtehetjük, néha adjunk neki egy kicsivel többet, mert szereti turkálni, kaparászni, és belefeküdni. A széna, tehát nem csak eleség, hanem alomként is szolgálhat, azonban figyeljünk arra, hogy ne piszkosodjon el, vagy ha elhasználódott, cseréljük ki.
A tengerimalacnál is megjelenik az úgynevezett lágy bélsár, amiből fontos tápanyagot, és vitaminokat, főként fehérjét vesz magához. Mivel a tengerimalac vitaminszükséglete nagy, időnként adhatunk neki C-vitaminban gazdag füvet, azonban figyeljünk arra, hogy ne legyen vizes, és olyan helyről szedjük, ahol nincsenek kutyák, stb., és csak fokozatosan vezessük be az étrendbe. Ezen kívül ritkán adhatunk gyógynövényeket is, de csak kis adagot.
A tengerimalac étrendjében nagyrészt zöldségek szerepelnek, és inkább kisebb mennyiségben a gyümölcsök, de azért néha nyugodtan adhatunk neki azt is. Mielőtt odaadjuk a zöldséget, vagy gyümölcsöt minden esetben mossuk meg, a gyümölcsöt szeleteljük fel, és szedjük ki belőle a magokat. Kiegészítő ételként vásároljunk a malackának kifejezetten tengerimalacok számára előállított tápot, melyből naponta adhatunk kisebb mennyiségben, a zöldség, széna és a víz mellett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply