Kezdőlap / Egészség és fitness / Vigyázzunk szemünk világára!

Vigyázzunk szemünk világára!

A számítógép képernyőjét mindig natív felbontásban használjuk, azaz a gyártó által megadott pixelszámra állítsuk a kijelzőt. Nem véletlen a címben is említett mondás, hiszen a szem testünk legérzékenyebb és legsérülékenyebb része, mely számos hatásnak van kitéve.
Szinte minden háztartás rendelkezik számítógéppel, sőt az emberek jelentős része ezzel is dolgozik. Természetes, hogy a panaszok egy részét is ennek az eszköznek „köszönhetik”.
Sokan nem is tudják azonban, hogy a szem betegségeiért a monitor közvetlenül nem tehető felelőssé. A lapos képernyők elektromágneses sugárzása ugyanis elhanyagolható, vibráló hatásuk pedig teljesen megszűnt. De akkor mi okozza a panaszokat?
A computer használata inkább szemfáradást, irritációt, könnyezést, valamint fejfájást vált ki. Ennek oka, hogy, amikor a gép előtt ülünk és erősen koncentrálunk, akkor ritkábban pislogunk. Száraz foltok keletkeznek, emiatt a szem felületén megromlik a könnyfilm stabilitása és irritáló idegentestérzet alakul ki, mely piros, érzékeny szemekben nyilvánul meg. A probléma elkerülhető tudatos pislogással és esetlegesen műkönny használatával.
A képernyő optimális esetben 50-70 centiméter távolságra van a szemtől, tehát ha valaki enyhe fokban rövidlátó, s élesen látja a képernyőt, a szemalkalmazkodó képességét nem kell igénybe vennie, így védőszemüvegre sincs szüksége. Más a helyzet a nagyobb fokban rövidlátók, illetve távollátók esetében; ilyenkor a szemnek erőteljesebben kell alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Minél idősebb valaki, annál inkább igénybe kell vennie a szemalkalmazkodó képességét.
A képernyőt mindig úgynevezett natív felbontásban használjuk, azaz a gyártó által megadott pixelszámra állítsuk a kijelzőt. Jó tudni azt is, hogy a monitorok képminőségének javulásával a védőszemüvegek jelentősége mára erősen redukálódott. A jó monitorszemüveg a szem optimális fókuszát a monitor távolságához igazítja, ezért védőszemüvegre tíz ember közül maximum háromnak van szüksége. Ennek oka, hogy az egészséges, jó fénytörésű szemalkalmazkodó képessége 40 év alatt nem teszi szükségessé a monitorszemüveg használatát.
Ha látási panaszunk van, a lehetőségekhez mérten szemészorvos tanácsát is kérjük ki. Persze kevesebb időbe telik, ha látszerész szaküzletben vizsgáltatjuk meg magunkat, de fontos tudni, hogy az optikusok csak és kizárólag a szem optikájával foglalkoznak, nem a szembetegségekkel, azaz segédeszközökkel optimalizálják az éleslátást. A szemészeti vagy szemvizsgálat és az optikai vizsgálat között a legalapvetőbb különbség, hogy előbbi a szem betegségeit is felméri, míg az utóbbi a szem fénytörési hibáinak feltárására koncentrál.
Ezt azért fontos tudnunk, mert a látási panaszokat nemcsak optikai korrekcióval megoldható bajok okozhatják, hanem olyan szembetegségek is, amelyek rutinszerű optikai méréssel nem észlelhetőek. Emiatt fontos a szakorvos által elvégzett szemvizsgálat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply