Vörös hús nélkül

Tudatos táplálkozás és életmód jellemző a vegetáriánusokra, ebből következően nagyobb gondot fordítanak az étrendjük összeállítására éppúgy, mint testi-lelki állapotuk jó kondícióban tartására. Életvitelük inkább kizárja a káros szenvedélyeket, helyesen kezeli a stresszt, és minden bizonnyal kevesebb zsiradékot, mesterséges adalékokkal dúsított élelmiszereket fogyasztanak. Mindez persze általános közérzetükben és egészség mutatóikban is megnyilvánul. De minél szigorúbb a vegetáriánus étrend, annak arányában nő az egészségügyi kockázat. Ennek megfelelően az úgynevezett veganizmus hívei a legveszélyeztetettebbek, akik szigorúan csak növényi ételeket fogyasztanak. Az ovo-, illetve a laktonvegetáriánusok tojással, valamint tejjel és tejtermékkel egészítik ki a növényi étrendjüket, míg az úgynevezett szemi vegetáriánusok azok, akik a legtöbbet megengednek maguknak: szárnyasokat és halat is esznek, vörös húst azonban nem. Ami pedig a veszélyeket illeti, az első helyen a fehérje hiány áll, mivel a növények önmagukban csak kevés és alacsony biológiai értékű fehérjét tartalmaznak. Ennek lehet következménye az ödéma is, amikor a szervezet vizet tart vissza, és ez duzzanatok formájában jelentkezik a testen. De ha valaki például a növényi táplálékok mellett rendszeresen tojást eszik, jelentősen csökkenti a fehérjehiány kockázatát. Ámde a szigorú vegetáriánus étrend egyéb veszélyekkel is járhat, így kálcium-,vas- és cinkhiánnyal a szervezetben, a vitaminok közül a D- vitamin és a B-vitamin hiányával.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás