Kezdőlap / Állatok / Kutya / Whippet

Whippet

A verseny agár hazája Anglia. Ősei között szerepel a kisebb termetű angol agár, az olasz agár és a foxterrier. Önálló fajtaként 1891-ben ismerte el az angol kennel klub . A whippet a súlycsoportjában a leggyorsabb, akár 60 km/ órás sebességre is fel tud gyorsulni. Eredetileg nyúl vadászatra alkalmazták, de Észak-Angliában versenykutyaként is népszerűvé lett. Napjainkban főleg házi kedvencként tartják.
Jellemzői:
Középtermetű, elegáns, gyors és kecses, ugyanakkor izmos, erős kutyafajta. A feje hosszú, ék alakú, a kicsi füle jellegzetes agárfül, rózsa alakú, a vége enyhén lekerekített. Az orra egyenes színe a szőrzet színével harmonizál. A szemei oválisak a színe általában sötétbarna. A nyaka hosszú és ívelt. A teste izmos és karcsú. A háta hosszú, púpos, az ágyéka ívelt. A hasa felhúzott. A lábai egyenesek, a mancsai domborúak. A farka hosszú és vékony. A szőrzete rövid vagy drótszőrű. Minden kutyaszínben előfordulhat.
A marmagassága 45-48 cm; a súlya 9-10 kg.
Természete: A whippet intelligens, bár néha makacs. A gazdájához ragaszkodó, kiegyensúlyozott kutya. Bár természete nyugodt, a mozgás igénye nagy. Ez a fajta könnyen alkalmazkodik és nagyon gyorsan tanul. Rövid távon nagyon gyors, ezért versenyeztetésre kiválóan alkalmas kutyafajta. Őrző védő feladatokra nem ajánlott. . A whippet nehezen tűri a hideget ezért tartása inkább lakásban ajánlott.
Csendes szelíd, nem ugatós fajta. A gyermekekkel barátságos. A bundáját elég hetente átfésülni. A várható élettartam 10-12 év.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás