Kezdőlap / Cukorbetegség / 1-es típusú cukorbetegség

1-es típusú cukorbetegség

1-es típusú cukorbetegség

Ez egy autóimmun betegség, amely akkor alakulhat ki, amikor a szervezet (az immunrendszer) a fertőzések elleni védekezésben már nem ellenáll. Ilyenkor az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyben a béta- sejteket és ezeket elpusztítja. Ennek hatására a hasnyálmirigy nagyon kevés vagy szinte semennyi inzulint sem termel. Az a személy, aki az 1-es típusú cukorbetegségben szenved, minden nap pótolnia kell a megfelelő mennyiségű inzulint a szervezetébe.

Jelenleg a tudósok még nem tudják, hogy miért viselkedhet így az immunrendszer, de úgy vélik, hogy a béta- sejtek pusztulásánál genetikai betegségről- öröklődésről, esetleg környezeti tényezőkről vagy vírusokról lehet szó. Az Egyesült Államokban például, a cukorbetegség 1-es típusa 5-10%. Kialakulhat gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt, nem korfüggő.

Tünetei gyakran rövid időn belül megjelennek, de ennek ellenére a béta- sejtek pusztulása akár már évekkel ezelőtt elkezdődhetett. Tünetei közé tartozik a fokozott szomjúság és vizeletürítés, állandó éhségérzet, súlyvesztés, homályos látás és extrém fáradtság. Ha nem veszik észre időben a betegséget és nem kap megfelelő mennyiségű inzulint a szervezet, akkor egy életveszélyes diabéteszes- kóma, azaz ketoacidózis alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a szervezet kiszárad a sok folyadékvesztés során. Ez főként acetonszagú leheletet eredményez. Ilyenkor a beteg kórházi ellátásra szorul, mely során infúziós kezelések alá vetik, biztosítva a megfelelő folyadékmennyiség bevitelét. A szervezet folyadékháztartásának helyreállítása sok időt vesz igénybe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend: Esetleírás: A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban [...]

Hozzászólás