Kezdőlap / Cukorbetegség / 1-es típusú cukorbetegség

1-es típusú cukorbetegség

1-es típusú cukorbetegség

Ez egy autóimmun betegség, amely akkor alakulhat ki, amikor a szervezet (az immunrendszer) a fertőzések elleni védekezésben már nem ellenáll. Ilyenkor az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyben a béta- sejteket és ezeket elpusztítja. Ennek hatására a hasnyálmirigy nagyon kevés vagy szinte semennyi inzulint sem termel. Az a személy, aki az 1-es típusú cukorbetegségben szenved, minden nap pótolnia kell a megfelelő mennyiségű inzulint a szervezetébe.

Jelenleg a tudósok még nem tudják, hogy miért viselkedhet így az immunrendszer, de úgy vélik, hogy a béta- sejtek pusztulásánál genetikai betegségről- öröklődésről, esetleg környezeti tényezőkről vagy vírusokról lehet szó. Az Egyesült Államokban például, a cukorbetegség 1-es típusa 5-10%. Kialakulhat gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt, nem korfüggő.

Tünetei gyakran rövid időn belül megjelennek, de ennek ellenére a béta- sejtek pusztulása akár már évekkel ezelőtt elkezdődhetett. Tünetei közé tartozik a fokozott szomjúság és vizeletürítés, állandó éhségérzet, súlyvesztés, homályos látás és extrém fáradtság. Ha nem veszik észre időben a betegséget és nem kap megfelelő mennyiségű inzulint a szervezet, akkor egy életveszélyes diabéteszes- kóma, azaz ketoacidózis alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a szervezet kiszárad a sok folyadékvesztés során. Ez főként acetonszagú leheletet eredményez. Ilyenkor a beteg kórházi ellátásra szorul, mely során infúziós kezelések alá vetik, biztosítva a megfelelő folyadékmennyiség bevitelét. A szervezet folyadékháztartásának helyreállítása sok időt vesz igénybe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás