Kezdőlap / Cukorbetegség / 2-es típusú cukorbetegség jellemzői

2-es típusú cukorbetegség jellemzői

2-es típusú cukorbetegség

A leggyakoribb formája a cukorbetegségnek a 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegeknek körülbelül a 90-90%-a a 2-es típusba tartozik. Ez a fajta cukorbetegség akkor alakulhat ki leginkább, ha idősebb az ember, túlsúlyos, a családban már regisztrálták cukorbetegséget vagy a terhességi cukorbetegséget, mozgásszegény az életmód és etnikai hovatartozást tekintjük. 80%-a túlsúlyos a 2-es típusú betegeknél.

Ez a típust egyre gyakrabban diagnosztizálják a gyermekek és a serdülő fiatalok körében, ugyanakkor reprezentatív adatok nem állnak rendelkezésre.

Amikor diagnosztizálják a betegséget a hasnyálmirigy általában megfelelő mennyiségű inzulint termel, de ismeretlen okok miatt, a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni az inzulint. Etz az állapotot inzulin- rezisztenciának nevezzük. Néhány év után az inzulintermelés csökken. Ebben a szakaszban a betegség még visszafordítható megfelelő gyógyszerek alkalmazásával, melyek javítják az inzulinérzékenységet és csökkentik a glükóz termelését a májban.
Abban az esetben viszont, ha már nem fordítható vissza a folyamata az eredmény ugyanaz lesz, mint az 1-es típusú cukorbetegségnél. A glükóz felhalmozódik a vérben és a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni azt.

A tünetek ennél a típusnál fokozatosan alakulnak ki. Itt nem jelennek meg olyan hirtelen, mint az 1-es típusnál. Tünetei lehetnek fáradtság vagy hányinger, gyakori vizelés, szokatlan szomjúság, fogyás, homályos látás, gyakori fertőzések és lassan gyógyuló sebek. Viszont előfordulhat olyan eset is, amikor nem jelentkezik egyetlen egy tünet sem.

Ezt mindenképpen olvasd el!

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend: Esetleírás: A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban [...]

Hozzászólás