Kezdőlap / Cukorbetegség / Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség csak a terhesség alatt alakulhat ki. A szervezet ebben az áldott állapotban nem tudja felhasználni a termelt cukor- glükóz mennyiségét a vérben olyan jól, mint ahogyan kellene. Ezért ilyenkor a vérben magasabb a cukor mennyisége, mint normális esetben. Általában a második trimeszterben alakul ki.
Ugyanúgy, mint a 2-es típusú cukorbetegségnél itt is gyakrabban fordul elő a afrikai- amerikai, amerikai indián, spanyol és amerikai nők körében, akik családjában már előfordult valaha cukorbetegség.
Sokban hasonlít a 2-es típusú betegséghez. Ezeknek a nőknek 20-50%-ának a cukorbetegsége átalakulhat az elkövetkező 5-10 évben 2-es típusú cukorbetegséggé

A terhességi cukorbetegség gyógyítható.
Annak ellenére, hogy átmeneti cukorbetegségről beszélünk, ha nem kezelik megfelelően, az károsíthatja a magzat vagy az édesanya egészségét. A babáknál kialakulhat makroszómia (magas születési súly), veleszületett szív- és idegrendszeri rendellenesség és vázizomzati rendellenesség. A fokozott magzati inzulin gátolhatja a magzati felületaktív anyag előállítását, amely következtében születés közben és után légzési nehézségek léphetnek fel. Súlyos esetekben érrendszeri károsodás is kialakulhat.

Egy 2008-as tanulmány szerint az USA-ban sok nő már meglévő cukorbetegséggel estek teherbe, tudtukon kívül. Valójában a diabéteszes, várandós anyák szám az elmúlt 6 évben, több mint kétszeresére nőtt.
Ez probléma lehet, mivel a cukorbetegség növeli a komplikációk kockázatát a terhesség alatt, valamint, hogy az édesanyák legtöbbször cukorbetegek maradnak.

A mozgás, amely nem megterhelő ebben az állapotban és a megfelelő étkezés segít normális szinten tartani a vércukor szintet. Ennek köszönhetően javul a közérzet és az egészség is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás