Kezdőlap / Cukorbetegség / Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség csak a terhesség alatt alakulhat ki. A szervezet ebben az áldott állapotban nem tudja felhasználni a termelt cukor- glükóz mennyiségét a vérben olyan jól, mint ahogyan kellene. Ezért ilyenkor a vérben magasabb a cukor mennyisége, mint normális esetben. Általában a második trimeszterben alakul ki.
Ugyanúgy, mint a 2-es típusú cukorbetegségnél itt is gyakrabban fordul elő a afrikai- amerikai, amerikai indián, spanyol és amerikai nők körében, akik családjában már előfordult valaha cukorbetegség.
Sokban hasonlít a 2-es típusú betegséghez. Ezeknek a nőknek 20-50%-ának a cukorbetegsége átalakulhat az elkövetkező 5-10 évben 2-es típusú cukorbetegséggé

A terhességi cukorbetegség gyógyítható.
Annak ellenére, hogy átmeneti cukorbetegségről beszélünk, ha nem kezelik megfelelően, az károsíthatja a magzat vagy az édesanya egészségét. A babáknál kialakulhat makroszómia (magas születési súly), veleszületett szív- és idegrendszeri rendellenesség és vázizomzati rendellenesség. A fokozott magzati inzulin gátolhatja a magzati felületaktív anyag előállítását, amely következtében születés közben és után légzési nehézségek léphetnek fel. Súlyos esetekben érrendszeri károsodás is kialakulhat.

Egy 2008-as tanulmány szerint az USA-ban sok nő már meglévő cukorbetegséggel estek teherbe, tudtukon kívül. Valójában a diabéteszes, várandós anyák szám az elmúlt 6 évben, több mint kétszeresére nőtt.
Ez probléma lehet, mivel a cukorbetegség növeli a komplikációk kockázatát a terhesség alatt, valamint, hogy az édesanyák legtöbbször cukorbetegek maradnak.

A mozgás, amely nem megterhelő ebben az állapotban és a megfelelő étkezés segít normális szinten tartani a vércukor szintet. Ennek köszönhetően javul a közérzet és az egészség is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend: Esetleírás: A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban [...]

Hozzászólás