Kezdőlap / Cukorbetegség / Gyermekkori diabétesz

Gyermekkori diabétesz

A cukorbetegség odafigyelést, szigorúan betartott diétát kíván. A betegséggel járó megváltozott életmód nehézségeit megtöbbszörözi, ha a tüneteket gyermekünkön észleljük, akinek nem egyszerű megértenie, hogy le kell mondania olyan édességek, élelmiszerek fogyasztásáról, ami más, egészséges gyerekeknek következmények nélkül, akár naponta is bekerülhet az étrendjébe.
A gyermekkori cukorbetegség 4-6 éves korban, vagy pedig kiskamaszoknál jelentkezik leggyakrabban, csecsemőknél az előfordulás rendkívül ritka. A cukorbetegség elsődleges tünetei közé sorolható a megnövekedett étvágy, mely hirtelen fogyással párosul, továbbá fokozott folyadékbevitel, illetve vizeletürítés. Előfordulhat a gyermeknél viselkedészavar, fáradékonyság, fejfájás, azonban a legbiztosabb diagnózist a szülő számára az acetonszagú lehelet jelenti. Fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén is forduljunk gyermekünkkel orvoshoz kivizsgálás céljából, mert a betegség könnyen súlyossá válhat, szövődmények veszélyeztethetik a kis életet. Az inzulinkezelés mihamarabbi megkezdése rendkívül fontos a gyermek egészségének további alakulása szempontjából. El kell mondani, hogy a diabétesz szervezetben történő megjelenését követően már jelentős károkat okoz, pedig még ebben a stádiumban semmiféle különösebb tünet nem jelentkezik.
Természetesen a gyermekek esetében sem beszélhetünk más kezelési módról mint az inzulin megfelelően beállított adagja és a szigorúan betartott diéta. Azonban mivel fejlődésben lévő szervezetről van szó, nagyon fontos a megfelelő változatosság is a kis beteg étrendjében.
Ami a 15 év alatti gyerekeket illeti, Magyarország cukorbetegség tekintetében a középmezőnyben található (európai viszonylatban) a maga két-háromezerre tehető megbetegedésével. Sajnos az a tény, hogy a megbetegedések száma háromszorosára növekedett húsz év alatt, nem kecsegtet semmi jóval.
Nagyon fontos, hogy a szülők már a gyermek kicsi korától kezdve odafigyeljenek a még egészséges gyermek étrendjére. Az indokolatlan szénhidrát-dús táplálkozás, a túlzott édességfogyasztás könnyen vezet elhízáshoz. A túlsúly pedig sajnos sokszor a leggyakoribb kiváltó ok, így akár azt is mondhatjuk, hogy a cukorbetegség kisgyermekeknél nagy valószínűséggel elkerülhető lenne. Nem beszélve természetesen arról, hogy egy kövér kisgyermeknek jóval kisebb esélye van az egészséges felnőtt életre, mint aktívabb, normál testalkatú társainak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás