Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A „külső kapcsolatok” iránti igény

A „külső kapcsolatok” iránti igény

A hagyományos házasság szerepelőírásai és a romantikus szerelemfelfogás szerint egy jó (szerelmi) házasság minden igényünket kielégíti, ezért nincs és nem is lehet szükségünk másra. Ha mégis kiderül, hogy a házastárs mellett valamilyen hiányérzetünk marad, akkor az a házasság nem jó, akkor el kell válni és új házasságot kötni. Tehát: vagy minden, vagy semmi!
Ezt a merev előítéletet sokan „igényességnek” tartják és büszkék rá, holott valójában tragikus tévedés, amely csak arra jó, hogy csődbe juttassa a házasságot. Két szerelmes vagy a mézesheteit töltő ifjú pár persze joggal érezheti úgy, hogy egymás számára „mindent” jelentenek és kizárólag egymásra van szükségük. Ők abban a kapcsolati fázisban vannak, amikor egyre újabb kapcsolódási pontokat, kielégülési lehetőségeket fedeznek fel egymásban. Ekkor még – érthetően – minden lehetségesnek tűnik, mert egyik sem tudja pontosan, mi mindent rejt még számára a másik. Idővel azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy mindkét oldalon maradnak a kapcsolatban kielégíthetetlen igények, amelyekről vagy le kell mondani, vagy másutt, mások segítségével kell kielégíteni.
A hagyományos házasság az ilyen igényekről való lemondást írja elő; pontosabban csak együttesen fenntartott külső kapcsolatokat tesz lehetővé, s kizárólag olyan személyekkel, akiket mindkét házastárs egyformán elfogad. Ezek száma azonban még igen széles ismeretségi kör esetén is meglepően kevés. Egy szociológus (N. Babchuk) egyszer megkért 116 házaspárt, hogy külön-külön írják le, kik a legjobb barátaik, legszívesebben látott ismerőseik. Amikor a névsorokat összehasonlították, kiderült, hogy mindössze hat házaspár nevezte meg ugyanazokat a személyeket, a többiek mind eltérő listákat állítottak össze. Ez az eredmény nagyon elgondolkoztató. Ha a házastársak ennyire nem értenek egyet abban, hogy kikkel barátkozzanak, akkor végeredményben jóformán senkivel sem fognak barátkozni vagy csak nagyon felszínesen, „társasági szinten”.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás